Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество08 Мая 2024, 11:59

Світ проспав відродження нацизму — Президент України про День пам'яті і перемоги над нацизмом

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський / Фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський закликав боротися з нацизмом, стяг якого підхопила Російська Федерація, розпочавши війну проти українців і здійснюючи військові злочини.

Сьогодні, 8 травня, Україна вперше відзначає День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Минулого року Верховна Рада законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як День пам’яті та перемоги — єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні. Вихідний день відтепер також буде 8 травня, коли завершиться дія воєнного стану в Україні.

Законопроєкт про встановлення 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні подав до Верховної Ради Президент Володимир Зеленський. Окрім того, він підписав указ, згідно з яким 9 травня Україна відзначатиме День Європи.

Сьогодні Президент України у своєму зверненні розказав, що саме у цей знаковий день РФ знову здійснила масований ракетний удар по інфраструктурі у Львівській, Вінницькій, Київській, Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Івано-Франківській областях.

Весь світ має чітко розуміти, хто є хто. Весь світ не має права дати ще один шанс нацизму.

Володимир Зеленський

Голова української держави перелічив військові злочини, які роблять російські загарбники з 24 лютого 2022 року. Він назвав це нацизмом на російський манер, адже все це робили і нацисти десятки років тому, і подолати нелюдей вдалося лише об’єднавшись в антигітлеровську коаліцію. Зараз, за словами Президента Зеленського, вільному світові необхідно об’єднатися в антипутінську коаліцію, щоб вислів «Ніколи знову!» знову став актуальним.

Світ проспав відродження нацизму — о 5-й ранку 24 лютого 2022 року. І сьогодні всі, хто пам’ятає Другу світову та дожив до наших днів, відчувають дежавю. 

Битва за Київ, бомбардування Харкова, Одеси, Дніпра, масові могили, депортація дітей, фільтраційні табори, колонії для полонених. Сторінки з підручників про Другу світову Росія повернула в заголовки світових ЗМІ, доводячи з кожним новим злочином: нацизм відродився. Тільки з новим маркуванням: «Сделано в России».

Зупинити це, як і в 1945-му, здатен тільки об’єднаний вільний світ. Об’єднаний в антипутінську коаліцію. Не словами, а діями здатний зупинити нацистів Москви, не дати новому злу поширитись на весь Європейський континент, а згодом і на весь світ. Довести відданість словам «Ніколи знову!», щоб «Ніколи знову!» знову було актуальним.

Володимир Зеленський

Також Президент України підкреслив, що перелік держав, які не можуть почуватися в безпеці, Росія офіційно затвердила під назвою «Список недружественных государств». Красномовно, що він майже повністю збігається зі списком держав антигітлерівської коаліції. Ті, хто переміг нацизм, — вороги для сучасної Росії. Країни Європейського Союзу, Велика Британія, США, Канада й загалом майже пів сотні держав. Вільні, демократичні й незалежні, що в сучасній кремлівській ідеології значить небезпечні. А отже — мішені.

Сьогодні ідеї Гітлера звучать російською мовою. Злочини нацистів скоюються під російським прапором. Відмінність формальна. Новий вермахт, який вдерся в Україну, носить на рукавах двоголового орла. Нові «Фау» – це «калібри» й «кинджали», новий Люфтваффе – МіГи й «сушки», нова свастика – «зетка», новий «Гітлер’югенд» – «Юнармія». Таких паралелей – десятки, таких наслідувань – сотні.

І якщо сучасний Кремль походить на Третій рейх в усьому, то й кінець його має бути ідентичним.

У новому Нюрнберзі. У місті Гаазі.

Володимир Зеленський

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать