Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество07 Мая 2024, 18:12

Вищу журналістську нагороду здобули спірні репортажі про Ізраїль

Пулітцерівська премія, Pulitzer Prize
Фото axios.com

Пулітцерівську премію, що вважається найпрестижнішою журналістською нагородою у США, отримали цього року репортажі про ізраїльсько-палестинський конфлікт, які стали предметом суперечок із моменту їх публікації.

Про це повідомляють «Деталі».

Йдеться про науково-популярну книгу американського письменника єврейського походження Натана Тралла, а також репортажі про останні події та фотографії нападів ХАМАСу 7 жовтня, зроблені Reuters і The New York Times.

Тралл отримав Пулітцерівську премію у категорії документальної літератури загального характеру за свою книгу «Один день із життя Абеда Салами: анатомія єрусалимської трагедії». Опублікована за кілька днів до 7 жовтня книга присвячена батькові-палестинцові, син якого загинув в автокатастрофі; Пулітцерівське журі назвало книгу «прекрасно написаною та інтимною розповіддю про життя в умовах ізраїльської окупації Західного берега». У книзі також розповідається про кількох ізраїльських персонажів, чиї життя перетинаються із життям Салами.

Агентство Reuters виграло у категорії репортажної фотографії за знімки початку терактів 7 жовтня. З того часу, як агентство опублікувало зображення, воно зіткнулося зі звинуваченнями з боку проізраїльських груп у тому, що фотографи заздалегідь знали про напади, але компанія це звинуватила.

Журі Пулітцерівської премії не згадало про цю суперечність, похваливши Reuters за «грубі та термінові фотографії, що документують смертоносний напад ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня та перші тижні руйнівного нападу Ізраїлю на сектор Газа».

Співробітники The New York Times отримали Пулітцерівську премію за міжнародні репортажі за серію репортажів про атаки та заходи Ізраїлю в секторі Газа, включаючи роботу, присвячену провалам розвідки ізраїльських збройних сил і тому, як його уряд протягом багатьох років підтримував ХАМАС, а також про стратегію бомбардувань районів, звідки Ізраїль наказав тікати цивільному населенню Гази.

Журі Пулітцерівської комісії не процитувало у своїх коментарях «Крики без слів», скандальний репортаж NYT про зґвалтування ХАМАСом 7 жовтня. Опублікований у грудні матеріал викликав критику з боку пропалестинських ЗМІ , які поставили під сумнів джерела газети, а також з боку тих, хто вижив і членів сімей, які заявили, що опис у газеті того, що сталося з людьми, яких вони знали, не відповідає дійсності.

Пулітцерівський комітет також отримав Володимира Кара-Мурзу, російського дисидента, премії за його статті для Washington Post. Кара-Мурза, який звинуватив Росію у скоєнні військових злочинів в Україні, минулого року був засуджений до 25 років ув'язнення за державну зраду та отримав Пулітцерівську премію у камері.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю