Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Жизнь общин05 Марта 2024, 16:58

На Лівому березі Києва урочисто відкрили першу жіночу мікву — ФОТО

жіноча міква, київ

Сотні місцевих єврейських жінок відсвяткували відкриття нової мікви в Києві.

жіноча міква, київ

Міква є основою сімейного життя та запорукою продовження єврейського роду. Тому в єврейській системі цінностей мікві надається першочергове значення.

Рабин Мордехай і Девора Левенхартс переїхали на Лівий берег у 1998 році, де заснували єврейську громаду «Сімха». У громади є синагога, дошкільний заклад і початкова школа, і соціальні послуги для 20 000 євреїв у цьому районі.

Але досі мікви не було, хоча у ній була величезна потреба. Найближча міква розташована через річку від них — довго їхати під час вечірнього руху в годину пік, і неможливо дістатися до неї в Шабат та єврейські свята, коли перетинати річку заборонено єврейським законом.

жіноча міква, київ

Сім’я Левенгартс розпочала процес планування, проектування та збору коштів, і будівництво розпочалося у 2020 році. Потім, взимку 2022 року, коли роботи наближалися до завершення, усе зупинилося: почалася війна. Але через 2 роки цю справу все ж було доведено до кінця, і зараз сотні жінок моли змогу зібралися на екскурсію до мікви, після чого відбулася вечеря та святкування в центрі Хабад.

жіноча міква, київ

жіноча міква, київ

жіноча міква, київ

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю