Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество25 Марта 2024, 18:18

Гробницю Естер і Мордехая в Ірані осквернили палестинським прапором

гробниця Естер та Мордехая, Хамадан
Палестинський прапор майорить на єврейській святині в Ірані / Фото israelhayom.com

Увечері 24 березня в іранському місті Хамадан (на південний захід від Тегерана), біля гробниці Естер та Мордехая, проходила масова акція протесту, учасники якої звинувачують євреїв у «голокості» перського народу.

Учасники акції, присвяченої єврейському святу Пурім, розмахували прапорами «Хезболли» та «Організації звільнення Палестини», скандуючи антиізраїльські та антисемітські гасла.

Коли головний рабин Ірану Йєхуда Герамі з членами єврейської громади приїхали на місце поклоніння, щоб дотриматися посту Естер і помолитися, вони виявили на будівлі палестинський прапор.

Гробниця Естер і Мордехая в Хамадані (давно відомому як Екбатани) протягом багатьох століть є найважливішим місцем паломництва євреїв Ірану. Хто насправді похований у цій гробниці, достеменно не відомо. За однією з версій, тут була похована Шошандухт – дружина єврейського походження сасанідського царя Йездігерда I (399-420 роки). Іншим місцем поховання Естер та Мордехая вважається Кфар-Барам у Галілеї (Ізраїль, біля кордону з Ліваном).

В останні місяці, після нападу терористичної організації ХАМАС на Ізраїль і війни війни, що почалася в секторі Газа, це місце стало об'єктом насильства, у тому числі і неодноразових підпалів, якими демонстранти висловлюють невдоволення збереженням контролю влади над гробницею. Іранська влада охороняє гробницю і не протидіє вандалам, які намагаються його осквернити.

Попри антисемітські випади та постійний тиск з боку влади після початку війни в Газі, яка змушує місцевих євреїв брати участь у масових протестах проти дій Ізраїлю в секторі Газа, єврейська громада Ірану все ж потім зібралася у великих містах, щоб прочитати Сувій Естер та відсвяткувати Пурим.

синагога, тегеран, пурим
Читання Сувою Естер у синагозі Тегерана відбулося / Фото ynetnews.com

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать