Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество18 Марта 2024, 17:38

Музей у Дніпрі отримав книгу єврейських письменників «Калініндорфські нариси» 1938 року

«Калініндорфські нариси»
Фото djc.com.ua

Колекція Музею «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» поповнилася цікавим артефактом, а саме книгою єврейських письменників Григорія Полянкера та Ріви Балясної «Калініндорфські нариси», опублікованою українською мовою 1938 року.

Про це повідомили на сайті Єврейської громади Дніпра з посиланням на інформацію від заступника директора музею Єгора Врадія.

Книга побачила світ у апогей культу особи Сталіна та на піку комуністичного Великого терору. Вона присвячена євреям-мешканцям Калініндорфського єврейського національного району — тодішньої адміністративної одиниці Херсонської області.

«Калініндорфські нариси» — класичний зразок сумлінно виконаного партійного замовлення — показати ідеальний світ радянських перетворень в українському селі. Полянкер та Балясна обрали доволі традиційну, як для тодішнього радянського письменства, модель: бути максимально критичними і відверто тенденційними у погляді на минуле та одночасно винятково оптимістичними та піднесеними в описі сучасної їм дійсності та перспектив майбутнього комуністичного раю.

В експозиції музею «Калініндорфські нариси» розташовані поруч із фотографіями активістів єврейського руху 1920-х, які вже наприкінці 1930-х у більшості своїй були знищені радянським тоталітарним режимом. За кілька років, протягом 1941 – 1943 років нацистські айнзатцкоманди позбавлять життя більшість мешканців колишніх єврейських колоній та фактично знищать унікальний світ єврейського села в Україні.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать