Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество11 Марта 2024, 11:25

Позначено єврейський цвинтар у Білилівці Житомирської області

єврейське кладовище, білилівка
Фото Facebook: Виталий Камозин

Єврейський цвинтар у Білилівці (Житомирська область) позначили пам’ятним знаком.

Про це сьогодні, 11 березня, повідомив у Facebook Віталій Камозін, операційний директор Об’єднаної єврейської общини України.

Перші згадки про євреїв містечка належать до 1719 року.

У 1763 році в Білилівці проживало 124 євреї, до 1850 року чисельність єврейської громади перевищила 1000 осіб, діяла синагога та молитовний будинок.

На рубежі століть єврейська громада складалася з більш ніж 2000 членів, діяло вже два молитовні будинки та синагога. У 1913 році аптеки, медоварні заводи, млин і низка мануфактур належали євреям.

єврейське кладовище, білилівка

У 1919 році громада постраждала від погромів, майно було пограбовано. На початку СРСР діяла єврейська школа. У 1937 році місцевий рабин Авраам Гітельман, у якого було 13 дітей, був заарештований і розстріляний.

До 1939 року в Білилівці залишалося 633 євреї, а 1942 року 300 людей було знищено нацистами.

На цвинтарі залишилося кілька десятків мацев, найстаріша з тих, які можна прочитати, датується 1897 роком. Більшість, на жаль, вкрадена. На знаку також зображено прізвища єврейських сімей, які мешкали у містечку.

Пам’ятний знак встановлено Об’єднаною єврейською общиною України спільно з Єврейською громадою Бердичева за допомогою нащадків вихідців із Білилівки, за ініціативою Асі Самсонової (Австралія), за фінансової підтримки Євгена Аскадського (Англія) та інших спонсорів.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать