Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество19 Марта 2024, 11:37

Позначено старий єврейський цвинтар у Паволочі Житомирської області

єврейське кладовище, паволоч
Фото Facebook: Виталий Камозин

Старий єврейський цвинтар у Паволочі Житомирської області позначено пам’ятним знаком.

Про це сьогодні, 19 березня, повідомив у Facebook Віталій Камозін, операційний директор Об’єднаної єврейської общини України.

Перші згадки про євреїв у Паволочі відносяться до 1648 року. Тоді вони врятувалися від погромів Хмельницького шляхом втечі до Острога та Полонного. Подальша їхня доля невідома, оскільки Острог і Полонне в результаті сильно постраждали.

У 1683 році в Паволочі жило всього три євреї, до 1765 року в містечку і поряд їх було вже понад сотню, але перед цим у 1736 році громада постраждала від погрому гайдамаків.

У 1753 році на євреїв Паволочі було зроблено кривавий наклеп, тоді 13 членів громади були страчені в Житомирі. За даними поліського краєзнавця Павла Зельдича, сам Баал Шем Тов у молитві вимагав помсти за «святих із Паволочі», які не зрадили юдаїзм, аби врятуватися від жорстоких тортур. Навіть наприкінці 19 століття на Волині було поширено молитву на згадку про вбитих євреїв Паволочі.

Через сто років громада становила вже понад 2000 членів, в 1843 році діяло три синагоги.

На початку 20 століття діяло вже 6 синагог, єврейське населення перевищувало 3000 людей. На початку століття багато хто почав виїжджати до США, і вже у 1907 році там було засновано земляцтво з благодійним товариством.

Після Першої світової війни членам єврейської громади належали всі склади лісової продукції, аптечних товарів та 62 крамниці. Багаторазово постраждала від погромів у 1919–1920 років громада мала загін самооборони.

З приходом радянської влади тут було засновано єврейську національну селищну раду. Перед Голокостом громада становила лише 630 осіб, частина з них евакуювалася, знищено було 136 осіб.

Зберігся будинок синагоги, там зараз музей.

паволоч, синагога, музей

У Паволочі було три єврейські цвинтарі: на новому (початок 20 століття) залишилося багато мацев, хоча на його частині збудований приватний будинок і там бігає різна худоба, на середньому нічого не залишилося, і зараз його було позначено пам’ятним знаком. Найстаріше кладовище в центрі містечка було знесено після Другої світової війни під базарну площу, на ньому похований онук Баал Шем Това Аарон із Тетіїва, цей цвинтар планується позначити пізніше.

Пам’ятний знак на старому єврейському цвинтарі у Паволочі встанеовлено Єврейською громадою Бердичева спільно з Об’єднаною єврейською общиною України. Організацією встановлення пам’ятного знаку займався директор Єврейської громади Бердичева Геннадій Кислюк.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать