Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество07 Марта 2024, 12:24

У Переяславі відкрили виставку картин до 165-річчя з дня народження Шолом-Алейхема

шолом-алейхем, переяслав
Фото ps.informator.ua

6 березня в мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відбулося відкриття виставки картин Альберта-Лейзера Фельдмана під назвою «Колоритні епізоди штетла». Ця подія була відзначена як захід, присвячений 165-й річниці від дня народження класика єврейської літератури Шолом-Алейхема. Виставлено 15 картин художника, а експозиція буде доступна для відвідувачів до 27 березня, з 10:00 до 16:00 у будні.

На відкритті були присутні близько тридцяти осіб, включаючи працівників відділу культури та туризму, дітей та інших зацікавлених осіб. Захід розпочався виконанням єврейських мелодій, таких як «Хава наґіла», «Сім-сорок» та «Шолом-Алейхем», музикантом Владиславом Бриком. Сам художник на презентації відсутній, оскільки зараз перебуває в Ізраїлі.

Альберт Фельдман втілив у своїх полотнах розповіді Шолом-Алейхема про життя у штетлі, де проживали євреї. Тому виставка отримала назву «Колоритні епізоди штетла». Один із героїв картин — маленький Шолом-Алейхем, зображений на полотні під назвою «Можна записати».

Ірина Кучеренко, голова Товариства єврейської культури та завідувачка будинку культури села Гайшин, ініціаторка виставки, розповіла про історію єврейства у Переяславі в XIX столітті та закликала всіх зацікавлених відвідати цю унікальну виставку.

Альберт-Лейзер Фельдман — художник з Ізраїлю та України, суспільний діяч, доктор психології та засновник Інституту розвитку громадянського суспільства ім. Голди Меїр. Маючи освіту лікаря і психолога, він протягом останніх років також професійно займається живописом. Фельдман є членом спілки художників як в Ізраїлі, так і в Україні. Його творчість характеризується здатністю поєднувати мистецтво та професійну діяльність. Живопис Фельдмана охоплює різноманітні теми, включаючи портрети, емоційні пейзажі, жанрові сцени та виразні натюрморти. Його твори були представлені в музеях і галереях України.

Шолом-Алейхем, народжений 2 березня 1859 року в Переяславі, був видатним єврейським письменником та драматургом, одним з піонерів сучасної художньої літератури на їдиш. Він також творив на івриті та російською. Вихований в багатодітній сім'ї дрібного крамаря Наума Рабиновича, Шолом-Алейхем вніс величезний внесок у світову літературу. Його твори були перекладені багатьма європейськими мовами.

шолом-алейхем, переяслав

шолом-алейхем, переяслав

шолом-алейхем, переяслав

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю