Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество04 Марта 2024, 14:45

Виповнилося 120 років з дня народження єврейського оперного співака та актора Йозефа Шмідта

Йозеф Шмідт
Фото obzor.lt

Сьогодні, 4 березня, виповнилося 120 років з дня народження єврейського оперного співака та актора Йозефа Шмідта.

Народився 4 березня 1904 року в селі Давидени (нині Давидівка Сторожинецького району Чернівецької області) у багатодітній єврейській родині. У Чернівцях Йозеф Шмідт проживав у будинку № 4 на вулиці Марії Заньковецької. 

Ще хлопчиком Йозеф співав у синагозі Темпль, у 16 років дав свій перший концерт. Спів Йозефа справив таке сильне враження на публіку, що єврейська громада зібрала кошти і відправила талановитого юнака на навчання до Берліна. Там він вступив до консерваторії.

У 1929 році Шмідт переміг на конкурсі тенорів на радіо. Його запросили взяти участь у радіопостановках опер. Так до нього прийшла всесвітня слава. Йозеф виконав головні партії в 37 найвідоміших операх та оперетах, знявся у дев’яти музичних фільмах.

Його називали найкращим тенором світу, зіркою звукозапису. І навіть вимушено емігрувавши з Берліна у 1930-х роках (через цькування євреїв-митців у німецькій пресі), співак продовжував зніматися в кіно. А також записувати платівки, мав концерти в європейських містах та Нью-Йорку і навіть виступав на сцені Брюссельської королівської опери.

Він співав багатьма мовами: німецькою, італійською, французькою, англійською, голландською, іспанською, румунською, польською.

Із приходом до влади Гітлера Шмідт був змушений перебратися до Відня, де продовжував записувати платівки, давати концерти. За тиждень до вторгнення нацистів в Австрію переїхав до Бельгії, яку згодом також змушений був залишити. У Швейцарії він потрапив у табір для інтернованих осіб, де захворів і помер 16 листопада 1942 року. Йому було лише 38 років.

У Відні є площа імені Йозефа Шмідта. У Берліні його ім'ям назвали вулицю та музичну школу, на будинку, де він жив, встановили меморіальну дошку. У Тель-Авіві біля будівлі Опери встановили меморіальний камінь Шмідту. На Театральній площі у Чернівцях встановили його іменну зірку.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю