Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество06 Мая 2024, 14:01

Раїса з України та ще п'ять репатріантів запалили факели у День пам'яті Катастрофи

Йом а-Шоа
Вцілілі у Голокост запалюють факели на церемонії у Яд ва-Шем / Фото ynetnews.com

Увечері 5 травня в Ізраїлі почали відзначати День пам'яті жертв Голокосту та героїв опору, встановлений на згадку про шість мільйонів євреїв, убитих у роки Другої Світової війни нацистами та їхніми посібниками.

Головна церемонія відбулася у Меморіальному комплексі Яд ва-Шем і розпочалася о 20:00 за єрусалимським часом. На ній були присутні президент Ізраїлю, глава уряду, політики, дипломати, ті, хто вцілів у Голокості та члени їхніх сімей.

Щороку в День Катастрофи смолоскипи запалюють шестеро ізраїльтян, які вижили в Голокості. Цього року серед них буде уродженка України Раїса Бродська, уродженець Польщі Міхаель Бар-Он, син угорських євреїв Ар'є Ейтані, репатріантка з Румунії Пніна Хефер, уродженець Югославії Ізі Кабіліо та Аллегра Гутта, яка народилася в Лівії.

Вона народилася 1937 року у місті Шаргород (Україна), у традиційній єврейській родині з п'яти осіб. Замвел Зубков, батько Раїси, працював у ресторані, де збиралися євреї міста, вдома говорили на ідиші.

Після вторгнення нацистської Німеччини в СРСР у червні 1941 року батьків Раїси, Замвела та Молку, забрали на примусові роботи. За кілька місяців німці передали контроль над містом румунам, які створили там гетто. Замвел організовував у своєму будинку підпільні збори, разом зі своїми єврейськими та українськими товаришами з опору вони переправляли партизанам продовольство, одяг, обладнання та ліки.

Після звільнення Шаргорода у березні 1944 року Раїса почала вивчати математику та креслення, а також викладала математику у школі, якою керував брат українського партизана, який воював із її батьком у підпіллі під час Голокосту.

У 1989 році Раїсі з сім'єю вдалося здійснити мрію батьків - репатріюватись до Ізраїлю. Раїса вивчила іврит, закінчила курси вчителів математики та почала працювати у початковій школі. Вийшла заміж, бере участь у проектах асоціації "Зікарон", які пережили Голокост, і допомагає школярам у вивченні історії.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать