Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Жизнь общин28 Мая 2024, 16:42

Євреї у Дніпрі та області відзначили Лаг ба-Омер 5784 — ФОТО

Лаг ба-Омер
Фото djc.com.ua

Єврейські громади у Дніпрі та Дніпропетровські області відсвяткували Лаг ба-Омер 5784, що цьогоріч відзначався 25-26 травня.

У Дніпрі до цього свята було організовано низку заходів. Традиційний дитячий парад на честь свята Лаг ба-Омер пройшов на території Дніпровського ліцею №144 імені Леві-Іцхака Шнеєрсона. У параді брали участь єврейські навчальні заклади. Багато хто приходив всією родиною – батьки наводили дітей, а діти наводили батьків. У учасників параду в руках були різнокольорові повітряні кульки та прапори із закликами до виконання заповідей Тори та 10 мівців Любавицького Ребе, були й ростові ляльки у костюмах Тори та Цдаки. Під звуки зведеного ансамблю барабанщиків єшиви-ктану на початку колони, парад пройшов свій шлях, щоб продемонструвати свою відданість заповіді «Агават Ісроель», єдності та згуртованості своєї громади. Святкова вистава також відкрила виступ оркестру барабанщиків єшиви, а потім усі присутні переглянули спеціальне відео про парад Лаг Ба Омер, у якому брав участь Сьомий Любавицький Ребе Менахем-Мендел Шнеєрсон. Далі слово було надано Головному рабину Дніпра та регіону Шмуелю Каминецькому, який розповів про духовний сенс свята Лаг ба-Омер. Важливою частиною кожного свята є читання 12 псуким, які Ребе наказав знати кожній єврейській дитині і, звичайно ж, приємним сюрпризом для всіх став виступ учнів ліцею, які підготували пісню «Агават-Ісраелі», а завершився святковий концерт виступом запрошених артистів.

Також єврейські діти взяли участь у квесті. Діти пройшли освітні, розважальні та спортивні станції. Тут можна було стати володарем унікального аквагриму і отримати можливість зіграти у футбол в оригінальному обмундируванні, проходити трасу з перешкодами і кататися з високих гірок на спеціальних батутах, дізнатися про «10 міцвоім Ребе», вдосталь наїстися попкорну та чудового кошерного морозива. Була також станція зі стрільби з луків — традиційна розвага в Лаг ба-Омер. Велике частування, смачне та кошерне, від Єврейської громади Дніпра, також стало подарунком для всіх, хто брав участь у цьому святкуванні Лаг Ба Омер 5784.

Завершенням дня великого святкування Лаг Ба Омер у Єврейській громаді Дніпра стала традиційна лагбаомерівська лотерея з чудовими призами, головним з яких став планшет Lenovo. Було багато цінних та корисних призів – PowerBank, навушники та колонка; захоплюючих та розвиваючих — пізнавальні настільні ігри, наданих Єврейською громадою Дніпра, крім того були призи надані магазином «Юдаїка», а також подарункові сертифікати в «Kosher De Luxe» та ресторани центру «Менора», а також безліч інших чудових і дуже приємних призів.

Свято Лаг ба-Омер пройшло і у синагозі на вулиці Коцюбинського. Для парафіян цієї історичної синагоги, відомої як «Альтер Шил», та учасників соціального центру «Добре Майбутнє», який працює за підтримки Єврейської громади Дніпра, цього року 33-й день рахунку Омера пройшов дуже запально, були присутні всі атрибути свята — багаття, стрілянина з цибулі і, звичайно, атмосфера Агават Ісраель.

Лаг ба-Омер

У Кам'янському Лаг ба-Омер відсвяткували у передмісті на базі відпочинку «Золоті піски». Чудова погода, традиційний парад, який під звуки барабанщиків на початку колони пройшов свій шлях, щоб продемонструвати свою відданість заповіді «Агават Ісроель», єдності та згуртованості громади; групове фото; привітання рабина та ребецн; відео Ребе; молитва за мир в Україні та в Святій Землі Ізраїлю; святковий концерт від ліцеїстів «Бейт Менахем Любавич»; кошерна трапеза; ігри та розваги для дітей; духовні уроки та майстер-класи для дорослих; святкова лотерея; традиційне багаття; смажене маршмелоу та веселі танці; піднесений настрій — вийшов чудовий відпочинок.

Лаг ба-Омер
Фото Facebook: Єврейська громада м. Кам'янське

Єврейська громада Кривого Рогу також провела святковий захід до Лаг ба-Омер 5784. Однією з ключових частин заходу став інтерактив на тему Лаг ба-Омера. Громада організувала захоплюючу та пізнавальну програму, яка зацікавила всіх учасників, незалежно від віку. Особливо сподобалися рухливі ігри та конкурси, пов’язані з історією свята, гості з радістю брали участь у вікторинах та квестах, за що отримували невеликі призи та подарунки. Потім, під час трапези, захоплено обговорювали глибокі аспекти свята і ділилися своїми думками та знаннями про його значення.

Лаг ба-Омер
Фото Facebook: Єврейська Громада Кривого Рогу

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю