Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Жизнь общин25 Апреля 2024, 17:35

Єврейська громада Дніпра відзначила 122-річчя Дня народження Ребе

11 Нісана
Чоловічий фарбренген на честь 11 Нісана у Дніпрі / Фото djc.com.ua

Єврейська громада Дніпра відзначила 11 Нісана — 122-річчя Дня народження Сьомого Любавицького Ребе Менахема-Мендела Шнеєрсона.

З нагоди цієї події у громаді було проведено низку фарбренгенів — чоловічий, жіночий, а також в інших єврейських організаціях всередині громади.

Чоловічий фарбренген відбувся у залі урочистостей «Menorah Ballroom» найбільшого у світі єврейського центру «Менора». На фарбренгені виступили рабин міста Кам'янське Леві Стамблер, рабин Мойше Вебер та багато інших. На святі був показаний відеофільм, розказано багато захоплюючих історій та майс, багато співали хасидських нігунім. Фарбренген пройшов із великим натхненням у неповторній атмосфері хасидського застілля.

Жіночий фарбренген почався з перегляду відео з Ребе, на якому він роздає мацу. Важливість цієї традиції — їсти мацу в седер на Песах розуміють зараз і старші, і діти, а купити її не важко. На фарбренгені учасницям розповіли про ті часи, коли за дотримання цієї традиції отець Сьомого Любавицького Ребе та головний рабин Катеринослава-Дніпропетровська Леві-Іцхак Шнеєрсон ризикував своїм життям і був обвинувачений. На початку зустрічі виступила ребецн Хана Каменецька з вітальною промовою. Жінки у ході ігор напрацьовували позитивне мислення, писали листи Ребе – пан, і ділилися особистими історіями, як Ребе допоміг знайти правильне рішення і у житті. Тегілім Ребе, який усі читали стоячи — ще одна традиція у день народження, яку виконали на фарбренгені, а також учасниці дали цдаку та співали нігуни.

У єврейському дитячому садку «Бейт Ціндліхт» відзначили 11 нісана не лише фарбренгеном. Почалося свято із загальних зборів усіх малюків в актовій залі, де вони у захоплюючій формі, що відповідає віковим особливостям, дізналися історію Сьомого Любавицького Ребе Менахема-Мендела Шнеєрсона. Як заведено у єврейський день народження, всі діти, разом із вихователями, прочитали Тегілім Ребе. А далі діти співали, грали, оздоблювали портрет Ребе. А завершилося свято смачними фарбренгенами з красиво прикрашеними столами та улюбленими солодощами.

День народження Сьомого Любавицького Ребе відсвяткували і в Махоні Хая-Мушка. Захід розділили на два фарбренгени — для старших та для молодших дівчаток махону. У ході фарбренгена дівчатка говорили «лехаїм», давали цдаку та читали Тегілім. Велику підготовку було проведено напередодні 11 нісана — протягом тижня дівчинки дивилися презентації з фактами про життя та діяльність Ребе. На основі інформації, яку вони отримали з цих презентацій, вчителі підготували змагальну інтерактивну гру Kahoot. Для цієї гри дівчаток поділили на команди і вони спільно готували правильні відповіді до завдань. Виграні бали конвертували у «гроші», які було витрачено в ході аукціону. Призи були різні — солодкі, смішні, необхідні та корисні речі. Окрім призів, які дівчатка виграли в аукціоні, всі вони отримали від махону важливі та потрібні подарунки — магніти зі Сфірат аОмер, з Теїлім Ребе та гарні серветниці. Вони прикрасили столи на Седер у домівках дівчаток.

На честь Дня народження Ребе студентки Міжнародного гуманітарно-педагогічного інституту «Бейт Хана» детально вивчили кожен етап життя лідера покоління Менахема-Мендела Шнеєрсона. У подарунок Ребе цього дня дівчата взяли на себе гарні рішення, наприклад, читати молитву «Шма Ісраель» перед сном, сходити в синагогу на читання Тори чи дати цдаку. А саме святкування провели у вигляді уроку-фарбренгену. За смачним столом із м'ясом-гриль, який приготували самі учасниці, урок пройшов легко та приємно. 

Також свято 11 Нісана відсвяткували в рамках занять в освітньо-благодійному проекті Єврейської громади Дніпра «Бейт Сара», а у ліцеї №144 імені Леві-Іцхака Шнеєрсона відбувся квест — 5 станцій із різноманітними тематичними завданнями. За участь у всіх станціях діти отримували яскраву прикрасу для торта. Коли вони зібрали всі інгредієнти, з допомогою вони зробили яскравий і смачний торт для Ребе.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю