Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Жизнь общин08 Августа 2022, 20:05

Єврейські громади у Дніпрі, Запоріжжі та Херсоні провели скорботу за зруйнованим Храмом

9 ава Днепр
9 Ава в Дніпрі / Фото djc.com.ua

Єврейські громади у декількох містах України провели зібрання з приводу Тиша бе-Ав — піст та скорботу за зруйнованим 2000 років тому Єрусалимським Храмом.

У Центральній синагозі «Золота Роза» в Дніпрі пройшли Б-гослужіння, пов'язані з днем ​​жалоби та посту 9 Ава, на згадку про руйнування Першого та Другого Храмів у Єрусалимі та інші катастрофи, що сталися з єврейським народом цього дня.

Про це розказали на сайті Єврейської громади Дніпра.

Цього дня у синагозі дотримувалися законів жалоби — люди не вітали один одного, сиділи на підлозі або на низьких лавочках, навіть не вивчали Тору, бо вона є джерелом радості. Дозволено вивчення лише тих уривків, які пов'язані з сумними подіями — наприклад, молитви 9 Ава починаються з читання сувоя Ейха (Єремії). Навіть із Арон Кодеша на знак жалоби знімається парадна завіса — парохет.

9 ава, днепр
9 Ава в Дніпрі / Фото djc.com.ua

Євреї Дніпра тужили в цей день разом з усіма євреями світу і поводилися так, ніби втратили близького родича, але в той же час — вони були сповнені надії, що це 9-е Ава востаннє відзначається як день жалоби, а вже наступного цього року стане великим святом і ми відзначатимемо його у відбудованому Храмі, на його споконвічному місці в Єрусалимі.

У Запоріжжі близько 17 євреїв зібралися разом у синагозі для читання книги Ейха та початку посту.

Минулого року у нас було 70 євреїв тут у шулі на Тиша бе-Ав. Тепер сирени постійно, і ситуація в місті кардинально змінилася.

Рабин Нохум Ерентрой

Йдеться про вибухи на Запорізькому атомному енергетичному комплексі, найбільшому в своєму роді в Європі, що знову викликало побоювання щодо можливої катастрофи.

9 ава, запорожье
Фото Facebook: Запорізька Єврейська Громада - Jewish Community of Zaporizhzhya 

Також у Херсоні, що наразі окупований російськими військами, поділилися фотографією жалоби. Рабин Йосеф Вольф опублікував фото, де видно, що у Б-гослужінні взяли участь більше десятка парафіян.

9 ава, херсон
Фото Facebook: Yossef Wolff

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю