Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Жизнь общин12 Августа 2022, 12:23

Настало 15 Ава 5782 року — Ту бе-Ав, або єврейський День закоханих

Ту бе-Ав
Святкування Ту бе-Ав / Фото wikipedia.org

Сьогодні триває свято П'ятнадцятого Ава (Ту бе-Ав) — єврейський День закоханих. Цьогоріч свято 15 Ава припадає на 11-12 серпня.

У календарях його не відзначають особливим кольором, вихідного на роботі також не дають, але цей день має велике значення для єврейського народу.

У Мішні, трактаті «Тааніт», 4:8, сказано:

….не було в Ізраїлі свята яскравішого за П'ятнадцятий Ава. Єврейські дівчата виходили в сади в білих сукнях — однакових, простих, щоб бідні не відрізнялися від багатих і нікому не було прикро. Вони водили хороводи, і всякий, хто шукав собі наречену, йшов туди.

Ще до Першого Храму, цього дня, а точніше, цієї ночі, як уже було сказано, виходили дівчата танцювати у виноградники навколо першого «осілого» Святилища в Шило.

Було це ще до створення єдиної єврейської держави, майже три тисячоліття тому. Кожне з колін Ізраїлю жило у своєму родовому наділі. Здавалося, немає єдиного народу, а є союз дванадцяти племен. Щоб родові землі не «плинули» в чужі руки, дівчатам, які володіли землею, дозволяли виходити заміж тільки за юнака з того ж коліна. Так і жили євреї: разом, та порізно, кожен у своїй міні-вітчизні. Люди зустрічалися і згадували, що вони належать до народу Ізраїлю, лише у дні великих щорічних свят біля Святилища. Старійшини укладали та оновлювали племінні спілки, але прості люди трималися свого коліна — кожен святкував зі своїми. Ні спільна віра, ні спільне минуле, ні договори між старійшинами не могли перетворити розрізнені племена на народ, а точніше — на одну сім'ю.

Свято, що відзначається п'ятнадцятого ава, не встановлено ні Торою, ні мудрецями. Воно народилося з нагальної потреби у єдності та з молодого духу народу як «ініціатива знизу» — юнаки та дівчата знайомилися, закохувалися, створювали сім'ї. Всупереч правилам, всупереч інтересам коліна та сім'ї. І мудреці пішли за спонтанним зближенням колін: п'ятнадцятого Ава було офіційно скасовано всі заборони на шлюби між представниками різних колін.

Усі історичні віхи, пов'язані з днем ​​п'ятнадцятого Ава, — це події, які поєднують народ Ізраїлю. Скасування обмежень на «міжколінні» шлюби започаткувало тривалий процес інтеграції євреїв у єдиний народ. Бо найголовніше у національній єдності – це міжобщинні шлюби, діти яких належать як одному колену.

Цього дня було припинено страшну братовбивчу війну одинадцяти колін з коліном Біньяміна. Цього дня було скасовано кордони між двома єврейськими царствами, Північним та Південним. П'ятнадцятого Ава євреї розпочали важкий шлях до перетворення Ізраїлю на єдину сім'ю, без знедолених, без кордонів.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать