Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Жизнь общин16 Августа 2022, 20:02

Настав 78-й йорцайт раббі Леві-Іцхака Шнеєрсона, батька 7-го Любавицького Ребе

Рабин Леві-Іцхак Шнеєрсон
Рабин Леві-Іцхак Шнеєрсон та його могила в Алмати / Скріншот YouTube: Колель Тора

20-те Менахем-Ава (16-17 серпня) — йорцайт знавця каббали рабина Леві-Іцхака Шнеєрсона, рабина міста Катеринослава (зараз це місто має назву Дніпро), батька Любавицького Ребе.

Він був великим знавцем Тори та хасидизму і оригінальним мисливцем у галузі каббали. Крім того, він був безстрашним керівником своєї громади. Після встановлення радянської влади він продовжував керувати своєю громадою, забезпечуючи її всім необхідним для єврейського життя, не здаючись навіть у найважчі часи.

У 1939 році раббі Леві-Іцхак був заарештований за свою діяльність і засланий до маленького села у Казахстані. Там, у Казахстані, в Алмати, він і залишив цей світ 1944 року, оскільки п’ять років у казахскому степу підірвали його здоров’я.

У ті роки купити чорнило та папір було надзвичайно важко, і раббі Леві-Іцхак записував свої відкриття у Торі на полях нечисленних книг, що у нього були. Чорнило варила його дружина, рабаніт Хана, із соку польових рослин. Згодом роботи раббі Леві-Іцхакабуло видано його сином, Любавицьким Ребе, у серії книг «Лікутей Леві-Іцхак» та «Торат Леві-Іцхак».

Ребе просив у день йорцайту свого батька вивчати його вчення і давати цдаку за піднесення його душі.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю