Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Жизнь общин09 Февраля 2024, 15:31

Настав Рош Ходеш місяця Адар 5784

адар
Зображення customandcraft.org

Настав Рош Ходеш місяця Адар — це дванадцятий місяць єврейського календаря, якщо рахувати за правилами єврейського закону, від весняного місяця Нісан.

Саме Адар і названий дванадцятим місяцем у ТаНаСі . Незважаючи на те, що у високосні роки до дванадцяти місяців додається ще один, другий, додатковий місяць Адар, який фактично стає тринадцятим за рахунком місяцем на рік, порядковий номер місяця від цього не змінюється — другий Адар також слід називати дванадцятим місяцем року.

Вказівку про це ми знаходимо в Мегілат Естер (Сувої Естер). Справа в тому, що, згідно з єврейською традицією, той рік, коли Аман вирішив знищити єврейський народ, був високосний, і неймовірний порятунок настав у другому за рахунком Адарі, який, проте, був названий дванадцятим місяцем.

Рош Ходеш (новий місяць) Адара святкується два дні, оскільки попередній місяць Шват завжди триває 30 днів. Тридцятий день Швата, що припадає на сьогодні, 8-9 лютого, є першим днем Рош Ходеш місяця Адар.

Адар вважається найблагополучнішим, вдалим і сприятливим місяцем, коли навіть явні нещастя та неприємності перетворюються на благо і обертаються удачею. В Адар все перевертається, підкреслював Любавицький Ребе, і перевертається на краще.

Найбільш яскраво це виявилося за часів Мордехая та Естер та чудодійної перемоги єврейського народу над лиходіями, яких очолював Аман. Однак слід пам'ятати, що вдалими визнані не лише дні Пуріма, а й увесь місяць, що називиють «помножуючим веселощі».

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю