Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Жизнь общин29 Июля 2022, 18:04

Настав Рош Ходеш місяця Ав 5782

Стіна Плачу
Стіна Плачу / Фото coffeeshoprabbi.com

Сьогодні (28-29 липня) — настав перший день єврейського місяця Ав.

Місяць Ав — п'ятий місяць року, якщо відраховувати місяці від Нісану, як вимагає єврейська традиція. Саме так — «п'ятим місяцем» — називає його Тора.

Новомісяччя Ава завжди триває один день, бо місяць Тамуз, що передує Аву, є неповним (тобто триває 29 днів). Сам місяць Ав завжди є повним, тобто триває 30 днів.

Назва «Ав» — вавилонського походження (так само, як і назви решти місяців). Цей місяць називають також Менахем-Ав («Утішитель Ав»), бо саме в ньому ми чекаємо на втіху за прикрощі, які він нам приніс — насамперед, за загибель Першого та Другого Храмів. Існує думка, що ця назва місяця пов'язана з тією обставиною, що Книга Ейха, що оповідає про загибель Храму, складається з віршів, перші літери яких вишиковуються в алфавітному порядку, і, таким чином, Вс-вишній дарує втіху всьому єврейському алфавіту (алеф-бету) у місяці Ав (це слово складається з букв алеф та бет).

Існує звичай, за яким той, хто вказує дату на листі, написаному до 9-го Ава, називає місяць просто Авом, а той, хто робить це після 9-го Ава, називає його Менахем-Ав.

Головною пам'ятною датою історії, пов'язаною з Авом, безумовно, є день 9-го Ава, який у Книзі Ейха названий «моед» — святом. Там сказано: «Призначив Він свято» (Ейха 1,15). Це означає, що в майбутньому Всевишній перетворить день 9-го Ава з дня жалоби та посту на свято, день радості та веселощів.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю