Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Жизнь общин09 Апреля 2024, 11:09

Настав Рош Ходеш місяця Нісан 5784

Настав Рош Ходеш місяця Нісан 5784
Зображення askideas.com

Сьогодні, з вечора 8 квітня до вечора 9 квітня, проходить день 1 Нісана за єврейським календарем — Рош Ходеш місяця Нісан, початок нового місяця.

Рош Ходеш Нісан завжди триває один день, а сам місяць завжди повний, тобто в ньому 30 днів.

Нісан називається в Торі «початком місяців» та «першим місяцем». Перше Нісана також вважається Новим роком царів, бо від нього йде відлік років царювання імператора. Першим місяцем Нісан є у вирахуванні, прийнятому в Торі, а якщо рахувати від Тішрея, то він — сьомий місяць.

Також у Торі Нісан називається «Ходеш а-Авів», тобто місяць весни, саме слово «нісан» вавилонського походження, але також пов'язане з весною, воно того ж кореня, що й слово «нікан» (брунька, бутон), яке використовується у «Пісні пісень» («Бутони (ніцанім) з'явилися на землі») (Шир а-ширим 2:12).

Весь місяць Нісан вважається особливим, сприятливим часом, і з ним пов'язані деякі традиції, які дозволяють вважати його напівсвятковим. У Нісані євреї відзначають день народження Сьомого Любавицького Ребе Менахема-Мендела Шнеєрсона — 11 Нісана та день народження його батька, раббі Леві-Іцхака Шнеєрсона, який був головним рабином Катеринослава-Дніпропетровська у 1909 — 1939 роках.

Але головна подія Нісана — це, звичайно, свято Песах, свято виходу з Єгипту, із зовнішнього і внутрішнього рабства, свято Визволення. Свято Песах починається в середині місяця, в повний місяць, увечері «чотирнадцятого числа весняного місяця Нісана». Песах триває 8 днів, перші два та останні два дні його мають статус «Йом Тов», і протягом усього свята діють спеціальні закони, насамперед, пов'язані із забороною на квасне.

До кінця місяця Нісан слід виголосити особливе благословення на квітучі дерева, висловивши подяку Вс-вишньому за оновлення природи.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать