Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Жизнь общин01 Февраля 2024, 11:21

Сьогодні — 22 Швата 36-й йорцайт ребецн Хаї-Мушки, дружини Сьомого Любавицького Ребе

Хая-Мушка Шнеєрсон
Ребецн Хая-Мушка Шнеєрсон / Фото lubavitch.com

Сьогодні, 22 Швата за єврейським календарем (цьогоріч це 31 січня — 1 лютого), єврейські громади ХаБаДу по всьому світу відзначають 36-ту річницю відходу з матеріального світу праведної ребецн Хаї-Мушки.

Вона була дружиною Сьомого Любавицького Ребе, Менахема-Мендела Шнеєрсона, та дочкою попереднього Ребе, Йосефа-Іцхака Шнеєрсона. Її дідусем був П'ятий Любавицький Ребе Раяц, а її предок Алтер Ребе (раббі Шнеур Залман із Ляд) є засновником хасидського руху ХаБаД.
 
Ребецн Хая-Мушка вважається хасидами як еталон жінки, що поєднує в собі скромність і велич, а також як підтримка свого чоловіка - великого лідера любавицького хасидського руху.

За переказами, саме вона надихнула свого чоловіка прийняти лідерство. Згідно з розповідями, коли помер Шостий Ребе і вже рік у руху не було лідера, ребецн Хая-Мушка сказала:

Я не вірю, що все, що робив мій батько ці 30 років, даремно, що всі його жертви виявилися непотрібними!

Ребецн Хая-Мушка померла 22 Швата 1988 року після тривалої хвороби. На похороні було близько 15 тисяч осіб. Своїх дітей у Ребе і Ребецн не було, проте своєю сім'єю вони вважали хасидів, яким вони завжди допомагали, наставляли та вислуховували.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать