Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Жизнь общин17 Ноября 2023, 12:53

Виповнилося 119 років з дня народження раббі Дов-Бера Шнеєрсона

Дов-Бер Шнеєрсон, Дніпро
Пам'ятні знаки на місці розстрілів в'язнів концтаору на Ігрені у Дніпрі / Фото medium.com

3 Кислева (15-16 листопада) виповнилося 119 років з Дня народження Дов-Бер Шнеєрсона, брата Сьомого Любавицького Ребе Менахема-Мендела Шнеєрсона, середнього сина головного рабина Катеринослава в 1909-1939 роках раббі Леві-Іцхака Шнеерсона і його супруги Хани Шнеєрсон.

Про це нагадали на сайті Єврейської громади Дніпра.

 Дов-Бер Шнеерсон народився 1904 року, незадовго до переїзду родини рабина Леві-Іцхака Шнеєрсона та його дружини Хани з Миколаєва до Катеринослава. Хоча Дов-Бер, як і його брати, відрізнявся дивовижними здібностями і дуже добре вчився, у нього було дуже слабке і тендітне здоров'я, і він часто потребував постійного медичного догляду.

Після арешту батька Ребе сталінським НКВС у 1939 році, його дружина пішла за ним до місця його ув'язнення в Казахстані, але всім було зрозуміло, що Дов-Бер не винесе найважчих умов дороги та перебування в місці заслання батька, і він залишився у Дніпропетровську, на піклуванні родичів та близьких. Після захоплення Дніпропетровська нацистами у 1941 році Дов-Бер Шнеєрсон, разом з іншими пацієнтами лікарні на Ігрені, був розстріляний айнзацкомандою «Ц-6».

Після здобуття Україною незалежності та відродження єврейського життя у місті на братській могилі було встановлено пам'ятний знак.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю