Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Жизнь общин10 Мая 2024, 16:59

Виповнилося 190 років від дня народження Четвертого Любавицького Ребе

Ребе Маараш
Фото torakid.com

2 Іяра настала 190-та річниця від дня народження Четвертого Глави Любавицького руху раббі Шмуеля, відомого також як Ребе Маараш. Він був сьомим сином третього Ребе Хабада — раббі Менахема-Мендела, Цемах-Цедека.

Цьогоріч 2 Іяра припало на 9-10 травня.

Друге Іяра — день рахунку Омера «Тіферет ше-бе Тіферет» («прекрасне в прекрасному»), бо Тора заповідала відраховувати сім тижнів від закінчення першого дня Песаха до свята Шавуот і кожна з них відповідає одній із семи сфірот — атрибутів Творця: перша — Хесед (Милість), друга — Гвура (Могутність, або Суд). А третя — Тіферет (Краса, Пишність). Сім днів кожного з цих тижнів — це шість поєднань сфіри цього тижня з рештою шести, і сама ця сфіра як така, так би мовити, «в чистому вигляді». Таким чином, третій день третього тижня — це Тіферет ше-бе-Тіферет, «Краса краси», тобто суть пишноти.

Шмуель Шнеєрсон народився в Любавичах 2 Іяра 5594 (1834) року.

Крім громадської діяльності, мав широкі інтелектуальні інтереси. Володів кількома мовами, в тому числі латиною. Він багато писав на різноманітні релігійні та світські теми, і більша частина його творів ніколи не була опублікована і залишається лише у формі рукопису. Його промови почали публікуватися вперше під назвою «Лікутей Торат Шмуель» у 1945 році, і наразі надруковано 12 томів.

Його старші брати організували осередки хасидизму у містечках Копись, Бобруйск, Ніжин.

Помер у Любавичах 13 Тішрея 5643 (1882) року, залишивши трьох синів і двох доньок, а його спадкоємцем став син Шолом Довбер.

Шмуель Шнеєрсон закликав вивчати каббалу як передумову людської особистості.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю