Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Жизнь общин26 Апреля 2024, 18:57

Від Песаха до Шавуот: почався відлік Омера

відлік Омера
Лічильник днів Омера / Фото bezalelworkshop.com

У другу ніч Песаха розпочинають відлік днів між святами Песах та Шавуот — «Сфірат а-Омер». Ця назва нагадує про «омер» — міру ячмінного борошна, яке приносили до Храму як дар Вс-вишньому на другий день Песаха.

Обряд відліку днів від Омера відбувається щодня з настанням темряви. Перед формулою рахунку вимовляється відповідне благословення. Період часу між принесенням у жертву Омера та святом Шавуот називається «дні рахунки Омера».

49 днів відокремлюють перший день Песах від свята Шавуот. Тора наказує вести рахунок цим дням, тому щодня євреї говорять: «Сьогодні — такий день після принесення Омера».

Період Сфірат а-Омер має статус «часткової жалоби» (за винятком свята Лаг Ба-Омер). За часів рабі Аківи саме в період рахунку Омера вибухнула страшна епідемія серед його учнів, яка забрала життя багатьох тисяч із них. Епідемія тривала 33 дні. Смерть учнів раби Аківи, ​​майбутніх вчителів всього Ізраїлю, завдала величезної духовної шкоди єврейському народові.

Тому в перші 33 дні рахунки Омера, в період між Песахом і Шавуотом, євреї і донині дотримуються низки траурних звичаїв. Цими днями не стрижуться і не голяться, не проводять веселі застілля та весільні церемонії. Хоча з приводу точних дат жалоби думки розходяться, і існують різні традиції, прийнято вважати, що саме в Лаг Ба-Омер учні рабі Аківи перестали вмирати і тому в цей день траурні звичаї скасовуються.

Заповідь «Сфірат а-Омер» покликана підкреслити перевагу духовної свободи над фізичною. Звільнившись від єгипетського рабства, сини Ізраїлю здобули справжню свободу лише тоді, коли через 49 днів після виходу з Єгипту отримали Тору біля гори Сінай. Знаючи, що мета звільнення — отримання Тори, вони з нетерпінням рахували, скільки днів минуло і скільки ще залишається.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать