Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Экономика и бизнес18 Марта 2024, 14:26

Єврейські агентства у Канаді подали до суду через перешкоди у виробництві кошерного м’яса

кошер
Знак кошерної сертифікації Ради Кашруту Канади / Ілюстраційне фото cor.ca

Два агентства з сертифікації кошерності та два м’ясопереробники довгий час співпрацвали з Канадським агентством інспекції харчових продуктів (CFIA), яке раптово змінило правила й зробило кошерний забій довшою та обтяжливішою процедурою.

Такі дії урядового агентства вже призвели до падіння внутрішнього кошерного м’яса на 60%, закриття об’єктів, підвищення цін і збільшення поставок імпортованого м’яса з інших країн.

Рада Кашруту Канади в Торонто, відома як COR, і два найбільші виробники кошерного м’яса в країні, Shefa Meats і Mehadrin Meats, подали до суду на CFIA.

Позивачі стверджують, що державна установа порушує Канадську хартію прав і свобод, яка гарантує свободу релігійних обрядів.

Причиною позову стали «Правила безпеки продовольства», встановлені Канадським агентством з інспекції харчових продуктів, яке контролює продукти харчування, тварин та рослини для забезпечення безпеки споживачів. Згідно з їхніми положеннями, забій тварин повинен включати початкове застосування електрошокера. Але це заборонено законами єврейського ритуального забою, або шхіти, які наказують, щоб тварина не була поранена, перш ніж її заріжуть ножем.

Якщо електрошокер не використовується, згідно з правилами, ритуально забита худоба та птиця повинні пройти численні когнітивні тести, які вкажуть на втрату свідомості та смерть мозку, перш ніж продовжити процес виробництва м'яса. Прихильники кошерного способу забою худоби кажуть, що ці додаткові кроки збільшують час і складність процесу, який інакше зайняв би менше хвилини.

У позові йдеться, що в період із серпня 2022 року по січень 2023 року кількість кошерних м'ясопереробних заводів у Канаді скоротилася з шести до чотирьох, що призвело до зниження щотижневого виходу кошерної яловичини вітчизняного виробництва з 3400 до 1750 голів великої рогатої худоби.

Варто зазначити, що канадський позов пішов за багаторічними проблемами щодо кошерного забою в Європі. Лютневе рішення Європейського суду залишило в силі заборону на кошерний забій у двох із трьох регіонів Бельгії, що створило прецедент для ухвалення згодом аналогічних судових ухвал по всій Європі.

У Данії, Швеції, Фінляндії, Естонії та Словенії також діють заборони на ритуальний забій.

У відповідь на позов Агентство з інспекції харчових продуктів Канади заявило у своєму коментарі для кількох видань, що воно «залишається відкритим для нових наукових результатів, які враховують гуманне ставлення до тварин, а також для думок зацікавлених сторін та взаємодії з ними щодо їхніх проблем, а також щодо їх потенційних рішень».

Тим часом, єврейські організації минулого місяця вже надали докази гуманності шхіти та її відповідності рекомендаціям CFIA (оскільки тварина під час забою миттєво втрачає свідомість), проте агентство з безпеки харчових продуктів відхилило їхню апеляцію.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать