Маца з України — це Bentley — рабин Шмуель Камінецький про мацепекарню у Дніпрі
![мацепекарня, україна](/assets/cache_image/img2023/December/515c32b8087777dd4a69c5487b0c3c20_900x0_ddc.jpg)
Дніпровська мацепекарня «Тиферет Амацот», яка вже 20 років виготовляє та експортує мацу до візних країн, є однією з найкращих у світі.
Про це українському Forbes розповів рабин Шмуель Камінецький.
Рабин поділився, що його теща, яка живе у США, свідчила, що українську мацу розгрібають за пів хвилини.
Секрет смачної маци з України — у якісній вітчизняній пшениці та у соворому дотриманні рецепту, який передався з давніх давен.
Найбільша українська мацепекарня — у Дніпрі, вона називається «Тиферет Амацот» («Велична маца»). Вона виготовляэ мацу на експорт до 14 країн, і за 2022 рік її виторг склав 22,3 мільйона гривень.
Мацепекарнею володіє вже третє покоління родини Стамблерів. Яків Стамблер працював на виробництві маци з 16 років в Узбекистані, США і в Ізраїлі. Там він відкрив власну мацепекарню ручної роботи Kfar Habad, яка працює вже понад 60 років.
Син Якова, Меїр Стамблер, приїхав до України зі Сполучених Штатів у 1992 році. З 1999 року він головує у раді Федерації єврейських громад України. Меїр переконав батька інвестувати у пекарню в Дніпрі, щоб допомогти людям громади з роботою. Таким чином у 2003 році у Дніпрі відкрилася пекарня «Тиферет Амацот».
Маца – це непідсолений хліб із пшеничного борошна, який є частиною єврейського свята Песаха. Проте для євреїв це не просто їжа, а символ з багатовіковою історією. Вона стала популярною більше 3000 років тому, коли євреї покинули Єгипет. Хліб, що вони приготували у поспіху, не встиг піднятися, і так народилася маца. Цей символ став частиною релігійного свята, яке відзначають євреї на Песах, вшановуючи пам'ять про своїх предків.
Слід зазначити, що мацепекарня у Дніпрі працює відповідно до правил Тори та виготовляє мацу виключно вручну. Усі етапи виробництва, від збирання врожаю до пекарської обробки маці, виконуються єврейськими спеціалістами. Це відбувається відповідно до поняття «Кавана» — їхнього наміру.
У компанії функціонує власний млин, на якому виробляється 8 тонн борошна щомісяця.
Час приготування маци складає 18 хвилин, починаючи з замішування тіста й закінчуючи випіканням. Цей проміжок часу відображений у єврейському релігійному посібнику «Шулхан арух» щодо приготування маци. Основне завдання полягає у запобіганні ферментації, щоб маца не піднімалася — цим способом виготовляли мацу ще 3000 років тому.
Дніпровське підприємство щодня виробляє близько 220-300 кілограмів маци, а ще стільки ж виготовляє друга пекарня у місті Умань, яка була відкрита у 2021 році. Цією пекарнею керує Менді Стамблер, син Меїра.
Мацепекарні «Тиферет Амацот» працюють дев'ять місяців на рік, розпочинаючи виробництво влітку, а вся продукція створюється під замовлення. Перерви в виробництві маци припадають на єврейські свята у квітні та вересні. У США виготовлення маци — це сезонна робота, що призводить до постійної зміни персоналу та зменшення якості продукції. «Тиферет Амацот» ж працює практично усі 365 днів на рік, не міняючи своїх працівників. Щоденно до виробництва в Дніпрі залучено близько 70 людей на зміну, а в Умані — 50.
Подпишитесь на рассылку
Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю