Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Политика30 Мая 2024, 11:49

Ізраїль взяв під свій контроль зону кордону між сектором Газа та Єгиптом

Філадельфійський коридор
Фото france24.com

Ізраїль встановив контроль над Філадельфійським коридором, буферною зоною довжиною 14 кілометрів, розташованою на кордоні між сектором Гази та Єгиптом. Про це інформує Ynet з посиланням на військові джерела. За наявними даними, ізраїльські військові контролюють увесь коридор, крім невеликої частини в прибережній зоні.

В буферній зоні ізраїльські солдати виявили 20 тунелів між Газою і Єгиптом та понад 80 шахт для тунелів, які використовували бійці ХАМАС, що визнаний терористичною організацією у США та ЄС. Військові заявляють, що ці тунелі використовувалися для постачання зброї з Єгипту до Гази для джихадистів.

Ізраїль контролював Філадельфійський коридор з 1995 року після угод в Осло до повного виходу ізраїльських військ з Гази у 2005 році. Тоді контроль над кордоном був переданий Єгипту з єгипетського боку та Палестинській автономії з палестинського боку. Палестинська автономія утримувала контроль над кордоном до 2007 року, коли владу взяв ХАМАС.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що війна Ізраїлю з ХАМАС не може бути завершеною без контролю над кордоном сектора Гази з Єгиптом.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю