Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Политика08 Августа 2022, 11:15

«Триденна війна 9-го Ава»: підбито попередні підсумки

ізраїль, газа, ракети
Ракети, що були випущені по Ізраїлю з Гази 5 серпня / Фото timesofisrael.com

У ніч на понеділок, 8 серпня, було припинено активні бойові дії в рамках антитерористичної операції «Алот аШахар — Схід зорі», яка проводилася в секторі Газа з 5 серпня, напередодні Шабату та 9-го Ава. Метою операції було завдання максимальної шкоди терористичній інфраструктурі «Ісламського джихаду» в Газі.

У перший день операції був знищений Тайсір Джабарі («Абу Махмуд») — командир північного крила «Бригад Аль-Кудса» (військове крило «Ісламського джихаду») у Газі. ЦАХАЛ вразив десятки цілей у секторі Газа.

На другий день операції було ліквідовано Халіда Мансура — командира південної бригади «Бригад Аль-Кудса» в Газі. Було атаковано понад 100 цілей у Газі.

У третій день операції загальна кількість атакованих цілей у Газі перевищила число 200. ЦАХАЛ атакував майстерні з виробництва озброєнь, склади, пускові установки, розрахунки ракетників, мінометників та інше.

У ході операції була продемонстрована висока ефективність системи ППО «Залізний купол» (до 96% при відображенні ракетних ударів по населених пунктах).

Бойовики «Ісламського джихаду» не змогли завдати серйозних збитків Ізраїлю, хоча й випустили по ізраїльській території 1100 ракет (тільки 990 з них долетіли до території Ізраїлю, а близько 200 спали на території Гази). Причому ракетні удари з Гази завдавалися не лише південним, а й центральним районами. Проте суттєвих збитків ці атаки не завдали. Жертв не було, кілька ізраїльтян отримали легкі осколкові поранення, десятки отримали легкі травми на шляху до притулку.

Формально угода про припинення вогню (перемовини проходили через Єгипет) набула чинності 7 серпня о 23.30. Однак після цього, ще приблизно півгодини, терористи «Ісламського джихаду» продовжували обстрілювати прикордонні райони Ізраїлю. Після півночі повідомлень про обстріл не надходило.

Зазначимо, що терористична організація «Ісламський рух опору» (ХАМАС), яка контролює сектори Гази з 2007 року, цього разу не приєдналася до бойових дій і сприяла досягненню угоди про припинення вогню (так було і в 2019 році, коли ЦАХАЛ проводив операцію «Чорний пояс» проти «Ісламського джихаду» у Газі). Нагадаємо, що у травні 2021 року, під час проведення операції «Страж стін», ХАМАС протистояв ЦАХАЛу та здійснив рекордну кількість обстрілів центральних районів Ізраїлю.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю