Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Политика31 Мая 2024, 15:46

Уряд Словенії вирішив визнати палестинську державу

Роберт Голоб
Роберт Голоб / Фото sobotainfo.com

Уряд Словенії вирішив визнати палестинську державу. Цю новину, наслідуючи приклад своїх колег з Ірландії, Норвегії та Іспанії, під час прес-конференції озвучив прем'єр-міністр країни Роберт Голоб. Більше того, на Президентському палаці у Любляні поряд із прапорами Словенії та ЄС уже з'явився палестинський прапор.

Голоб назвав цей крок «посланням миру» і зазначив, що рішення про визнання палестинської держави було ухвалено після початку військової операції ЦАХАЛу в Рафіаху, яка стартувала на початку травня. За даними Reuters, парламент Словенії ухвалить це рішення протягом тижня.

Крім того, Голоб закликав Ізраїль до негайного припинення бойових дій, а ХАМАС — звільнення всіх заручників. Янез Янша — екс-прем'єр Словенії, який зараз очолює опозицію, — у свою чергу заявив, що «на визнання терористичної організації витрачається більше сил, ніж на вирішення самої проблеми».

28 травня Іспанія, Ірландія та Норвегія офіційно визнали палестинську державу. Мальта заявила про свою готовність зробити те саме. Великобританія розглядає варіанти, Франція начебто теж, але водночас вважає , що зараз «невідповідний час і умови». В Австралії та Данії цього тижня відхилили законопроекти про визнання палестинської держави. Німеччина та США продовжують підтримувати єврейську державу, хоча на тлі міжнародного тиску їм це дається дедалі складніше. Обидві країни наполягають, що одностороннє визнання нічого не означає — потрібен діалог, у якому братимуть участь усі сторони.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю