Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Политика08 Января 2024, 11:20

В Австралії набула чинності заборона символів, пов’язаних з нацизмом, ХАМАС та ІДІЛ

Парламент Австралії
Будівля австралійського уряду / Фото sbs.com.au

У понеділок, 8 січня, в Австралії набули чинності закони, що забороняють нацистське вітання та показ або продаж символів, пов’язаних з терористичними групами.

Таким чином уряд країни відреагував на зростання антисемітських інцидентів під час війни Ізраїлю та сектору Газа.

Закон передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 місяців за публічне виконання нацистського вітання або демонстрацію нацистської свастики чи подвійної руни, пов’язаної з воєнізованою групою Schutzstaffel (SS). Продаж і торгівля цими символами також заборонені.

Генеральний прокурор Марк Дрейфус заявив у своїй заяві, що закон чітко показує, що в Австралії немає місця для тих, хто прославляє Голокост або терористичні акти.

Це перший закон такого роду, який гарантує, що нікому в Австралії не буде дозволено прославляти чи отримувати прибуток від актів і символів, які прославляють нацистів та їхню злу ідеологію.

Марк Дрейфус

Представлений у червні та прийнятий у грудні, закон набув нового значення на тлі сплеску антисемітизму та ісламофобії після нападу 7 жовтня палестинського терористичного угруповання ХАМАС, у результаті якого в Ізраїлі загинуло 1200 осіб, переважно мирних жителів. Ще щонайменше 240 були викрадені та взяті в заручники в сектор Газа.

Ізраїль відповів військовою кампанією в Газі, щоб знищити ХАМАС, усунути його від влади та звільнити заручників.

Відтоді в Австралії сталося декілька гучних випадків антисемітизму. Так, група чоловіків біля Сіднейського оперного театру вигукували «Газуйте євреїв» під час пропалестинського протесту в жовтні. Відео з інцидентом, яке поширилося мережею, викликало обурення в усьому світі та поліцейське розслідування.

Крім того, у жовтні поліція заарештувала трьох чоловіків за виконання нацистського вітання біля Єврейського музею Австралії. За даними Виконавчої ради австралійських євреїв, у жовтні та листопаді минулого року було більше антиєврейських інцидентів, ніж за 12 місяців до цього.

Новий закон також забороняє публічну демонстрацію або торгівлю символікою, пов’язаною із забороненими терористичними організаціями, такими як Ісламська держава, ХАМАС або Робітнича партія Курдистану (РПК).

Винятки існують для використання в академічних, освітніх або художніх цілях.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать