Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Политика27 Февраля 2024, 13:27

Влада Німеччини розслідує антиізраїльські заяви на Берлінському кінофестивалі

берлінський кінофестиваль, Бен Рассел, Серван Декл, Гійом Кайо, Джей Джордан
Американський кінорежисер Бен Рассел (ліворуч) і Серван Декл (праворуч) позують із палестинськими куфеями на плечах, а до них приєднуються французький режисер Гійом Кайо (другий праворуч) і Джей Джордан під час церемонії нагородження / Фото kuwaittimes.com

Влада Німеччини розслідує «односторонні коментарі» низки переможців Берлінського кінофестивалю, які звинуватили Ізраїль у геноциді палестинців у секторі Газа.

Приводом стали слова окремих конкурсантів, які пролунали відразу після церемонії вручення нагород Берлінале, яка відбулася минулими вихідними.

Зокрема геноцидом дії Ізраїлю в Газі назвав режисер Бен Рассел, який з'явився на сцені кінофестивалю з палестинською хусткою на плечах. Про те, що Ізраїль «вбиває» палестинців і є «державою апартеїду», заявив і палестинський кінорежисер Базель Адра, фільм якого — «Немає іншої землі», — розповідає про насильство з боку поселенців, на тлі дружби між палестинським активістом та ізраїльським журналістом. Слід зазначити, що картина, удостоєна призу глядацьких симпатій, була знята спільно з групою ізраїльських кінематографістів.

Ніхто з них у своїй промові не згадав про атаку терористів на Ізраїль у жовтні минулого року і не закликав до звільнення заручників, які утримуються терористами ХАМАСу в секторі Газа.

Серед частини зали, що підтримала їхній виступ оплесками, були помічені міністр культури Німеччини Клаудія Рот і мер Берліна Кай Вегнер. Схаменувшись, Кай Вегнер заявив у соцмережі, що антисемітизму немає місця в Берліні, і поклав відповідальність за «глибокі страждання в Ізраїлі та секторі Газа» на ХАМАС. Очолюване Рот міністерство повідомило, що всебічно розгляне інцидент і проведе переговори з новим директором фестивалю, щоб гарантувати, що таке не повториться в майбутньому.

У заяві із цього приводу прессекретар німецького уряду зазначила, що канцлер ФРН Олаф Шольц засудив факт такої односторонньої позиції:

Неприпустимо, щоб терористична атака ХАМАСу 7 жовтня не була згадана. У будь-яких дебатах на цю тему, звичайно, важливо пам'ятати про подію, яка спровокувала нову ескалацію конфлікту на Бизькому Сході, а саме атаку ХАМАСу на Ізраїль.

Крістіане Хоффман

Керівництво Берлінського кінофестивалю дистанціювалося від заяв кінематографістів, зроблених на церемонії нагородження, назвавши їх індивідуальною думкою, яка не відображає позицію фестивалю.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать