Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество03 Июня 2024, 18:34

150 українських музикантів виконали Кадиш-Реквієм «Бабин Яр» у Відні

Кадиш-Реквієм «Бабин Яр»
У залі Віденського Концертхаузу прозвучав Кадиш-Реквієм "Бабин Яр" українського композитора Євгена Станковича / life.pravda.com.ua

У неділю, 2 червня, у Відні пройшов концерт за участі понад 150 українських музикантів під керівництвом диригентки Оксани Линів.

У Віденському Концертхаузі прозвучав Кадиш-Реквієм «Бабин Яр» композитора Євгена Станковича. Він висловив подяку організаторам за вибір твору та музикантам за його виконання.

Бабин Яр — страшна трагедія людства, яка сталася у ХХ столітті. Я старався зробити так, щоби це було відчутно у музиці.

Євген Станкович

 

Ми звернули увагу на цей твір вже багато років тому, коли почули запис памʼятної події 2016 року до 75-річчя трагедії Бабиного Яру в Києві під керівництвом Линів. Я одразу зрозумів, що ми маємо привезти цей твір до Відня. Тоді ми не могли передбачити трагічних подій сучасності, але сьогодні цей твір набуває особливого сенсу.

Міло Рау

Інтендант Віденського фестивалю

«Фуга смерті» для скрипки, голосу та оркестру, композитора Євгена Оркіна, учня Євгена Станковича, створена за мотивами однойменного вірша Пауля Целана про винищення євреїв нацистами.

Те, що намагається зробити Росія зараз з Україною для мене нічим не відрізняється. Йдеться про знищення культури, людей, пам‘яті про них. Вірш Целана описує саме такий процес — поховання в землю, розвіяння попелу по вітру — знищення та забуття. Саме боротьба за збереження пам‘яті музикою (Целан зробив це тоді своєю поезією) і була для мене дуже важливою. Доки ми пам’ятаємо мертвих та катастрофу, яка спіткала людство, є шанс запобігти цьому в майбутньому.

Євген Оркін

Зал вітав виконавців стоячими оплесками. Після тривалих овацій музиканти повторили на біс фінальну частину Кадиш-Реквієму.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать