Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество20 Сентября 2024, 12:54

83-ті роковини: у Вінниці провели мітинг-реквієм за розстріляними жертвами Голокосту

вінниця, голокост
Фото Facebook: Еврейская Община Винницы

Пройшло 83 роки з першого масового розстрілу євреїв нацистами у місті Вінниця. Єврейська спільнота Вінниччини вшанувала пам’ять жертв Голокосту.

19 вересня 1941 року у день релігійного свята Рош а-Шана (єврейського Нового року) нацисти провели перший масовий розстріл євреїв у Вінниці. Цей день став наймасовішим  розстрілом єврейського населення у районі П’ятничанського лісу. Тоді було знищено близько 10 тисяч мирних жителів, більша частина з яких були жінки, діти та літні люди. До початку Другої світової війни у Вінниці проживало близько 33 тисяч євреїв.

У П’ятничанському лісі по вулиці Праведників світу на братських могилах встановлено памʼятники розстріляним євреям як символи однієї з найглибших ран в історії Вінниці.

вінниця, голокост

19 вересня 2024 року біля пам’ятника «Пам’яті тисяч євреїв по-звірячому закатованих фашистами» у місті Вінниця єврейською громадою міста та області проведено мітинг-реквієм з вшанування пам’яті невинно убитих євреїв нацистами у роки Другої світової війни.

Захід відкрив директор музею Голокосту Леонід Трахтенберг зі словами:

Ми прийшли сюди, щоб віддати шану загиблим і попросити Вс-вишнього про мир!

Після хвилини мовчання голова релігійної громади «Бейс Менахем Любавич Вінниця», головний рабин Вінниці та Вінницької області Шауль Горовіц прочитав поминальну молитву та зіграв на шофарі (єврейський ритуальний музичний інструмент, зроблений з рогу тварини) одну із заповідей Тори.

рабин Шауль Горовіц, вінниця

Координатор організації «Християни за Ізраїль» (Бельгія) Кун Карлієр у своєму виступі підкреслив,  що люди всього світу мають знати правду про страшні звірства, вчинені нацистами у роки Другої світової війни.

В.о. начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації Алла Ратинська подякувала єврейській спільноті за роботу зі збереження пам’яті жертв Голокосту у роки Другої світової війни та побажала усім миру і швидшої перемоги.
Представники  єврейської спільноти поклали на могили каміння та квіти в знак вшанування пам’яті загиблих.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать