Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество05 Августа 2022, 10:53

Антисемітські написи з’явилися у населеному пункті в Іспанії

Castrillo Mota de Judíos
Фото Twitter: LorenzoRguezCs

У населеному пункті Кастрільо-Мота-де-Худіос з’явилися антисемітські написи.

Про це повідомив на своїй сторінці в Twitter Лоренцо Родрігез, перший віцепрезидент і прессекретар Ради провінції Бургос, президент Содебура та мер Кастрільо-Мота-де-Худіос.

Поселення було засноване в XI столітті групою євреїв, які були вигнані з сусіднього села. Відтоді воно стало популярним торговим центром із населенням у понад тисячу людей, аж поки королева Ізабелла та король Фердинанд не вигнали євреїв з Іспанії в 1492 році.

Після того село стало називатися Кастрільйо-Матахудіос, що буквально перекладається як «табір вбивства євреїв». Деякі дослідники вважають, що назву було змінено, щоб засвідчити лояльність до католицизму та корони, але є думка, що це могла бути помилка, бо в іспанській схожі слова mota (пагорб) і mata (вбити).

У 2015 році назву села було змінено на референдумі — тепер воно називається Кастрільо-Мота-де-Худіос (тобто «єврейський табір на пагорбі»). Крім того, Іспанія запустила програму надання громадянства нащадкам тих євреїв, хто був змушений залишити свою батьківщину.

У середу ввечері банери в Кастрільо-Мота-де-Худіос було розмальовано неонацистським символом і підпалено смітники. Деякі графіті згадували стару назву села, на одному було написано «Табір убивств євреїв, побратим з Аушвічем» (тобто з Аушвіцем — нацистським табором смерті, де загинуло багато євреїв).

Castrillo Mota de Judíos
Фото Twitter: LorenzoRguezCs

Вісім місяців тому Кастрільо-Мота-де-Худіос розмалювали фразами «Євреїв геть», «Хай живуть католицькі монархи», «Мер продався єврею-вбивці» та згадками про інквізитора Томаса де Торквемаду.

Федерація єврейських громад Іспанії (FCJE) закликала поліцію виконувати свою роботу максимально швидко та ефективно, а суди – якомога суворіше застосовувати кримінальний кодекс, а мер Кастрільо-Мота-де-Худіос назвав антисемітів боягузами і заявив, що вони не зможуть відірвати громаду від своєї мети — відновлення єврейської пам’яті в Кастрільо.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать