Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество28 Марта 2024, 15:36

Чоловік-прообраз неонациста з «Американської історії X» дотримується єврейських законів

Frank Meeink
Френк Мійнк, який колись був лідером білої расистської банди, тепер є віруючим євреєм, який вивчає Тору / Фото telegraph.co.uk

Неонацист, який надихнув на створення образу головного героя «Американської історії X», став євреєм, що дотримується законів.

48-річний Френк Міїнк (Frank Meeink) був лідером ультраправого угруповання на початку 90-х років, намагаючись розпалити расову війну. Будучи затятим антисемітом, він виступав проти того, що називав «сіоністським окупаційним урядом», і вважав, що євреї є «коренем всього зла».

В фільмі «Американська історія X» 1998 року персонаж Едварда Нортона був частково заснований на життєвому шляху Міїнка, який відмовився від расистських поглядів у в'язниці.

Міїнк виріс у неблагополучній родині, у 13 років його двоюрідний брат-неонацист, у якого в спальні висів портрет Гітлера, залучив хлопчика в банду. Він подорожував США, зустрічаючись з видними неонацистами, включаючи Девіда Дьюка. У 15 років Міінк уже вступив до «Ку-клукс-клану» (і був виключений з нього), перш ніж вирішив разом зі своїм двоюрідним братом створити власну банду під назвою Strikeforce.

У віці 17 років Міїнка було засуджено до трьох років ув'язнення за викрадення за обтяжливих обставин. Він подружився з двома чорношкірими ув'язненими на прізвиська Джелло і Джі, і почав відходити з неонацизму, що допомогло надихнути персонажа Нортона у фільмі.

Після того, як Міінк відмовився від неонацизму і спробував виправити своє минуле, він пройшов тест, і виявив, що у нього єврейська кров. Пройти тест його спонукало випадкове зауваження друга про те, що він «виглядає як єврей».

Потім було ще одне відкриття: прабабуся Міїнка по материнській лінії Елізабет Зеллман Рементер була єврейкою.

Сьогодні Міїнк молиться три рази на день, надягаючи таліт і тфілін, як дотримуються євреї, відвідує синагогу, щотижня відвідує заняття з вивчення Тори і дотримується кашруту. Крім того, Міїнк активно виступає, видав книгу спогадів і мріє про продовження історії культового фільму за своєї участі.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать