Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество19 Августа 2022, 19:16

До 80-ї річниці масових розстрілів євреїв у Барі відбулася пам'ятна церемонія

шауль горовиц
Фото надав JewishNews рабин Шауль Горовіц

Єврейська громада сьогодні, 19 серпня, провела церемонію в пам’ять про жертв Голокосту.

Про це редакції JewishNews розповів рабин Вінниці Шауль Горовіц, що вів пам'ятний захід.

бар, холокост
Фото надав JewishNews рабин Шауль Горовіц

80 років тому, 19 серпня 1942 року, відбулася масова страта євреїв міста Бар, під час якої в’язнів єврейського гетто було розстріляно нацистами.

Слід зазначити, що одне з перших згадувань про євреїв Бара датується 1540 роком. Єврейське населення містечка у 1926 році налічувало 5720 осіб (55%). На початок Другої світової війни єврейська громада Бара становила 10 тисяч осіб.

У грудні 1941 року у Барі було створено три гетто, 2 з яких потім злилися, одне було для ремісників. Влітку 1942 року в одному з гетто з'явилися чутки про майбутню ліквідацію. Декілька сімей зуміли втекти до сусіднього Копайгорода і вижили.

У серпні-жовтні 1942 року усі три гетто було ліквідовано. 19 серпня 1942 року було розстріляно 1742 особи, 15 жовтня 1942 року — ще 2000. Усього загинуло близько п'яти тисяч євреїв. Кілька сотень молодих євреїв було депортовано до робочого табору у містечку Якушинці Вінницької області, де їх було поміщено у школі, обгородженій кількома рядами колючого дроту. Їх змушували працювати на будівництві та ремонті шосе у дуже важких умовах.

холокост, бар
Фото надав JewishNews рабин Шауль Горовіц

У 1993 році у Барі проживало 199 євреїв, у 2010 році — лише кілька десятків людей.

Зараз у місті функціонує невелика єврейська громада.

Присутні на пам’ятній церемонії поклали квіти до меморіалу жертва Голокосту, а також наклали тфіліни та прочитали молитву.

Барська районна єврейська община «Рахамім»‎‎ та Єврейська громада «Бейс Менахейм Любавич Вінниця» входять до складу Об'єднаної єврейської общини України. Повний склад ОЄОУ — за посиланням (клац).

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать