Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество28 Июля 2022, 17:07

Документальний фільм про «Київський Нюрнберг» вперше покажуть на кінофестивалі у Венеції

Київський Нюрнберг
Фото Facebook: Babyn Yar Holocaust Memorial Center

На Венеціанському кінофестивалі у вересні відбудеться прем’єра нового документального фільму Сергія Лозниці «Київський процес», знятого нідерландською компанією ATOMS & VOID на замовлення Меморіального Центру Голокосту «Бабин Яр».

Про це сьогодні, 28 липня, повідомили на Facebook-сторінці МЦГ «Бабин Яр».

В основі картини — Київський процес, також відомий, як «Київський Нюрнберг», який відбувся у січні 1946 року і був одним із перших післявоєнних судових процесів, де притягли до відповідальності німецьких нацистів та їхніх колабораціоністів. У справі №1679 «Про звірства, вчинені фашистськими загарбниками на території Української РСР» перед судом постали 15 злочинців, дії яких пізніше були визнані Нюрнберзьким процесом «злочинами проти людства».

Використовуючи унікальні, раніше не демонстровані архівні кадри, Сергій Лозниця реконструює ключові моменти судового процесу, зокрема заяви підсудних і покази свідків, які пережили Аушвіц та трагедію Бабиного Яру. Фільм викриває «банальність зла» і особливо актуальний сьогодні, коли український народ знову піддається насильству варварських загарбників.

На забуті кадри Київського процесу я натрапив, коли працював над архівними дослідженнями для проєкту «Бабин Яр. Контекст». Отримавши доступ до цього унікального кадру, такого ж потужного, як і знамениті плівки Ейхмана, я вирішив зняти фільм, у якому відтворюється весь процес.

Традиційно моя мета — занурити глядачів в атмосферу зали суду: дати їм відчути, ніби вони спостерігають за процесом з місця на публічній галереї.

Коли я починав цей проєкт навесні 2021 року, я навіть у найгіршому кошмарі не міг уявити, що Україна знову стане полем битви, а невинні мирні жителі знову зазнають жорстокого насильства. Тільки цього разу варвари-загарбники одягають російські однострої. Ми були відкинуті на 80 років назад і, здається, не винесли жодних уроків з нашої новітньої історії… Я всім серцем бажаю, щоб нам не довелося довго чекати, поки виконавці злочинів проти людяності, скоєних в Україні сьогодні, будуть притягнуті до відповідальності.

Сергій Лозниця

Вставить подпись


Хронометраж фільму — 106 хвилин.

Сергій Лозниця — український режисер, сценарист, продюсер. Народився в Барановичах (Білорусь), виріс у Києві та вивчав прикладну математику в Київській політехніці. У 1997 році Сергій закінчив ВДІК (Москва), де навчався режисурі ігрового кіно. Автор 26 документальних і 4 художніх фільмів. З 2001 року Сергій живе у Європі. Вибрана фільмографія: «Щастя моє» (2010), «В тумані» (2012), «Майдан» (2014), «Аустерліц» (2016), НІЖНЕ ТВОРЕ (2017), «Донбас» (2018), «Процес» (2018), «Державний похорон» (2019), «Бабин Яр. Контекст» (2021).

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю