Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество02 Августа 2022, 19:24

Ексв’язень гетто в Одесі закликав віцепрезидента Бундестага ФРН надати Україні зброю

Роман Шварцман
Роман Шварцман / Фото Facebook: David Roitman

Керівник Одеської регіональної асоціації євреїв — колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів Роман Шварцман звернувся у відкритому листі до віцепрезидента Бундестага ФРН Катрін Ґерінґ-Екардт, що днями збирається навідатися до Одеси.

В ньому 86-річний чоловік розказав про те, як живуть одесити під російськими бомбардуваннями: що йому через вік важко бігати кожний раз до бомбосховища, що до його будинку вже прилетіла ракета, що через хвилювання його здоров’я вже значно погіршилося та що він не знає, чи житиме на той момент, коли Ґерінґ-Екардт приїде до його міста.

Він закликав пані віцепрезидента Бундестага переконатися, що Її уряд дасть Україні принаймні шанс захистити себе і направить необхідну українській державі зброю.

Шановна пані Віце-президент!

Я так розумію, Ви знову їдете до Одеси. Я не знаю, чи буду я у змозі з Вами зустрітися.

Ми, одесити, не хочемо війни. Ми хочемо жити у мирі. Тому війна прийшла в Україну, яка не була до цього підготовлена, до країни, яка не мала достатньої зброї. На відміну від Росії, яка всі ці роки готувалася до нападу. Зараз російські військові обстрілюють нас ракетами, вбиваючи невинних людей і руйнуючи міста.

Нещодавно біля мого будинку впала ракета. На щастя, вона не вибухнула. Отже, я ще живий.

Останні чотири місяці я майже кожну ніч проводив у підвалі свого будинку. Я втомився і не можу у свої 86 років із слабким серцем кілька разів за ніч спускатися з десятого поверху в підвал. Я більше цього не роблю і під час ракетних обстрілів сиджу в квартирі.

 Але я хочу жити! І я хочу, щоб мої діти, мої сусіди, мої співгромадяни також могли жити в Одесі. І я хочу, щоб в Одесі продовжувалося єврейське життя.

Але ми можемо захистити себе, лише якщо матимемо достатню кількість зброї і, насамперед, важку військову техніку!

Звичайно, Вам відоме прагнення України стати вільною державою. Ви також знаєте, за який короткий період нам вдалося це зробити після Першої світової війни. Саме більшовицькі війська поклали край цьому прагненню і загнали нас у Радянський Союз.

Не так вже й погано, можна іронічно сказати, бо зрештою неважливо, під яким прапором ти живеш. Що ж, за радянської влади не завжди було весело. Сталін усіма силами намагався зламати хребет нації і наших вільних селян. То був великий голод. Не природна катастрофа, а штучно і свідомо створений Сталіним і його поплічниками голодомор. Ми не знаємо, скільки людей стали жертвами цього великого вбивства. Може, чотири мільйони, може, сім. Сталін не рахувався. Особистість дорівнювала нулю. І в Радянському Союзі – і навіть в Радянській Республіці Україна.

Наше єврейське населення одного разу було знищено під час Другої світової війни. Бо ми були євреями. Тепер Путін хоче мене вбити за те, що я українець. 
Як Німеччина і Європа можуть це допустити?

Усі ці хвилювання призвели до серйозного погіршення мого здоров’я.

Ви приїхали до нас у гості і знову поїдете додому. Переконайтеся, що Ваш уряд дає нам принаймні шанс захистити себе. Якщо Ви цього не робите або не хочете, у нас виникає дивне відчуття відчуження. Ми не хочемо, щоб нас відвідували, як тварин у зоопарку, якого завтра може не існувати.

Роман Шварцман

Голова Одеської регіональної асоціації євреїв — колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю