Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество05 Апреля 2024, 11:55

Елементи ізраїльської системи раннього сповіщення адаптуються у Києві — КМДА

система раннього сповіщення, київ
Ілюстраційне фото bigkyiv.com.ua

Київська міська державна адміністрація дала відповідь журналістам щодо термінів впровадження у столиці ізраїльської системи раннього сповіщення.

Про це сьогодні, 5 квітня, повідомляє ZN.UA.

У Києві продовжують роботу з метою модернізації міської системи оповіщення населення у разі надзвичайних ситуацій. На нинішньому етапі представники Київської міської державної адміністрації (КМДА) спільно з фахівцями Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) та Збройних Сил України (ЗСУ) працюють з ізраїльськими фахівцями. Окремі елементи ізраїльської системи, зокрема інструмент раннього оповіщення про повітряну небезпеку, зараз адаптуються для потреб Києва.

КМДА

Чиновники зазначили, що ця робота є частиною проекту реконструкції та технічної модернізації територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення Києва, який виконується за погодженням з ДСНС.

Робота над новою системою у Києві розпочалася ще у 2018 році. Тоді були напрацьовані ключові потреби в контексті організаційної та технічної трансформації системи з урахуванням нових масштабів та змін, яких зазнала столиця. Адже існуюча система оповіщення, попри її робочий стан, потребувала удосконалення і застосування більш прогресивних підходів та можливостей.

У 2022 році у Києві затверджено концепцію модернізації системи оповіщення. У липні 2023 року проект «Капітальний ремонт (модернізація) територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення (ТАСЦО) м. Києва» було перезавантажено з урахуванням вимог воєнного стану.

Передбачається оновлення обладнання з використанням сучасних інформаційних та телекомунікаційних технологій шляхом поступової заміни складових частин системи та каналів зв’язку територіальної автоматизованої систем централізованого оповіщення міста Києва про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій. А також — збільшення ділянки покриття території міста з урахуванням сучасної забудови, інфраструктури та акустичних показників. 

Протягом 2022-2023 років у межах першої та другої черг Проєкту встановлено кілька десятків кінцевих точок оповіщення в Деснянському районі та частково у Дніпровському районі міста Києва. Вони пройшли фазу комплексного тестування. На теперішній час ведуться будівельні роботи в межах третьої та четвертої черг Проєкту зі встановленням більш як сотні кінцевих точок оповіщення. Усього передбачено 13 черг реконструкції (модернізації) та понад 600 кінцевих точок.

Фінансування капітального ремонту системи оповіщення столиці передбачено Міською цільовою програмою забезпечення готовності до дій за призначенням територіальної підсистеми міста Києва Єдиної державної системи цивільного захисту на 2024-2025 роки, її затверджено рішенням Київської міської ради у грудні 2023 року.

Зараз Київ активно співпрацює та адаптує матеріали, надані ізраїльськими колегами. Однак слід зазначити, що за весь період роботи над створенням нової моделі оповіщення проаналізовано системи, що працюють у Польщі, Нідерландах, Німеччині та Сполучених Штатах Америки. Нова система забезпечить можливість диференційованих сигналів для різних територій та груп населення, залежно від загрози, оновлення інструкцій для різних груп та категорій щодо порядку дій у разі надзвичайної ситуації та інструкції для населення стосовно того, на які канали комунікації звертати увагу і які дії вчиняти після сигналу тривоги.

КМДА

У КМДА стверджують, що під час проєктування проводились дослідження в кожному районі столиці, щоб визначити точки в щільній забудові, де сигнали найкраще почують всі жителі мікрорайону. Під час цих досліджень напрацювали карту розташування гучномовців й спецобладнання. 

Нова система зможе працювати без електропостачання і в умовах відключення всіх операторів зв’язку, керуватиметься автономно та із застосуванням штучного інтелекту.

Раніше JewishNews повідомляли, що появу ізраїльської системи сповіщення у Києві рік тому анонсував посол України в Ізраїлі. Випробування такої системи планувалося на травень минулого року.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю