Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество26 Апреля 2024, 14:53

Євреї в Україні відзначили перші дні свята Песах 5784 та молилися за мир — ФОТО

Песах, чернівці
Фото Facebook: Center of Jewish Life in Chernivtsi.

Публікація доповнюватиметься новими матеріалами.

Єврейські громади та організації розпочали святкування Песаху 5784 (2024) — одного з найбільших єврейських свят, що триває декілька днів, 7 в Ізраїлі та 8 за межами Ізраїлю. Євреї відзначають визволення єврейського народу з єгипетського рабства.

Перші та останні дні свята належать до категорії Йом Тов — це дні, коли не можна працювати, а також знімати щось на камеру. Але деякі єврейські громади показали у соціальних мережах підготовку до свята.

Так, сотні євреїв зібралися долучилися до трьох общинних седерів у Харкові перед Песахом. Спеціальний седер для маленьких дітей та їхніх батьків став частуванням цього року. Незважаючи на відключення світла та завдяки генератору, святкові трапези все ж вдалося провести. Коли євреї разом їли мацу і пили чотири чашки вина, співали пісні Песаха і насолоджувалися їжею Песаха, вони трохи відволіклися від війни, що продовжується просто за вікнами, але все ж промовили особливі молитви за Україну та Ізраїль та повернення заручників. Седер завершився раніше, щоби виконати умови комендантської години.

харків, песах
Фото Facebook: JewishKharkov

Сотні членів Єврейської релігійної громади Буковини зібралися в залі ресторану «Пікнік», щоб разом провести Седер - церемонію святкування Песаху, прочитати Агаду — історію виходу євреїв з єгипетського рабства, помолитися за перемогу і мир, покуштувати символічні кошерні страви, випити обов'язкові 4 бокали вина , відпочити і поспілкуватися.  Єврейська релігійна громада під керівництвом головного рабина Менахема Мендла Гліцнштейна об'єднує усі чернівецькі єврейські громади, і у спільній молитві за перемогу і мир ми разом з усіма присутніми зверталися в молитвах до Всевиш-нього.

Песах, чернівці
Фото Facebook: Center of Jewish Life in Chernivtsi.

Збираючись разом у запорізькій синагозі, єврейська громада пригадала значення кожного елементу Седера:

  • маца — хліб скорботи, що нагадує євреям про поспішний вихід з Єгипту;
  • гірка зелень — символізує гіркоту рабства;
  • харосет — солодка суміш, що нагадує про глину для цегли, з якої предки євреївбудували для фараонів.

Хоча також у єврейській громаді Запоріжжя нагадують, що свято Песах об‘єднує минуле, сьогодення і майбутнє, тож необхідно радіти, що зараз у єврейського народу є можливість створювати нові світлі спогади.

песах, запоріжжя
Фото Facebook: Запорізька Єврейська Громада - Jewish Community of Zaporizhzhya

Євоейська громада Житомира поділилася атмосферою перед Песахом, опублікувавши відео та фотографії.

песах, житомир
Фото Facebook: Zhytomyr Jewish Community Center
песах, житомир
Фото Facebook: Zhytomyr Jewish Community Center

14-15 Нісана 5784 (22-23 квітня 2024) у банкетній залі благодійного центру «Бейт Барух» та синагоги «Бейт Реувен» (місто Кам’янське)на 1-й та 2-й Песасхальні Седери на чолі з рабином Кам’янського Леві та ребецн Діною Стамблер зібралась уся єврейська громада міста.

песах, кам'янське
Фото Facebook: Єврейська громада м. Кам'янське

В Одесі було підготовлено седери на 1000 місць для євреїв Одеси:

у синагозі в центрі та на житловому масиві Котовського - для членів громади та для літніх людей.
у готелі «Брістоль» — для вихованців дитячого садка і школярів.
у готелі «Лондонський» — для студентів і членів громади
у пансіоні «Мішпаха2 — для дітей.

одеса, песах
Фото Facebook: Хабад Одеса
одеса, песах
Фото Facebook: Хабад Одеса
одеса, песах
Фото Facebook: Хабад Одеса

У Хмельницькому благодійному фонді “Хесед Бешт» відбувся общинний Седер Песах, який зібрав єврейську громаду міста разом. Під час святкування вони згадали історію виходу з Єгипту, нагадуючи собі про значення волі та свободи. Особливо цікавим було спостерігати, як найменші учасники седеру задавали чотири головні питання про сенс святкування Песаха. Вони принесли атмосферу радості та цікавості, доповнюючи седер своїм настроєм та енергією. Усі разом учасники заходу читали благословіння та співали пісні, які звучали з давніх часів у євоейських сім'ях.

песах, хмельницький
Фото Facebook: ХБФ "Хесед Бешт"

 

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю