Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество31 Октября 2022, 15:12

Єврейська громада у Харкові передає сотні обігрівачів і ковдр людям, які їх потребують

Харківська єврейська громада, війна, волонтерство
Фото chabad.org

Харківська єврейська громада працює над тим, щоб друзі та сусіди мали все необхідне для зігрівання в Україні, яка зазнає масованого російського нападу з лютого.

Ми передаємо сотні обігрівачів і ковдр людям, які їх потребують. Ми допомагаємо людям закривати вікна, ремонтувати розбиті вікна та закладати щілини навколо вікон, щоб удома було якомога тепліше.

Міріам Москович

Рабин Моше Москович та його дружина Міріам уже близько 30 років очолює рух Хабад у Харкові. Вони остерігаються, що попереду довга і жорстока зима.

Однією з тих, кому допомогли, була Міла К., яка разом із доставкою їжі та води отримала обігрівач та ковдри.

У неділю чоловіки з синагоги закінчили закривати вікна, які вибило в березні, коли в будівлю навпроти влучила ракета.Дуже дякую, що піклуєтесь про мене, а особливо за те, що в найближчі місяці мені буде тепло.

Міла

Хоча вони знають деяких людей, які потребують допомоги, інколи саме ті, хто не скаржиться, перебувають у найгіршому становищі. Син рабина Московича Шолом Бер, щоб поставити мезузу на будинок літнього чоловіка, але, прийшовши туди, з подивом виявив, що в квартирі дуже темно.

У чоловіка більше півтора року немає світла в квартирі, але він не хотів нікого цим турбувати. Єврейська громада негайно викликала електрика, який виїхав до будинку та відновив подачу електроенергії. Вони також домовилися, щоб прибиральниця навела у квартирі лад.

Харківська єврейська громада також працює над забиванням вікон і відновленням опалення в денній єврейській школі «Ор Авнер». Хоча школа працює, заняття залишаються лише онлайн. Від багатьох ракет, які впали на Харків у перші дні війни, у школі були розбиті вікна.

Єврейська громада у Харкові, війна, волонтерство

У синагозі Харкова, яка з початку війни використовувалася як притулок і з якої єврейська громада організовує численні роздачі їжі, і завдяки допомозі JRNU (Єврейська мережа допомоги в Україні) були встановлені генератори для забезпечення електроенергією. Навіть коли загалом світла немає, у синагозі можуть продовжувати роботу з порятунку життя, навіть коли міська мережа вимикається.

Були й інші витрати, наприклад, допомога в оплаті витрат 40-річного чоловіка, якому потрібна була операція на нозі.

На додаток до розсилання коробок з продуктами для членів єврейської громади, «Хабад» щодня роздає близько 200 буханок хліба людям у районах, які зазнали найжорстокіших обстрілів. Якщо зазвичай роздачею хліба займаються волонтери, то нещодавно подружжя Московичів вирушили роздавати хліб самостійно.

Це був перший раз за довгий час, коли ми змогли вийти на вулиці міста і побачити людей, яким ми таким чином допомагали, і це було дуже емоційно. І вони сказали, що дуже раді нас бачити.

Міріам Москович

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю