Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество18 Ноября 2023, 17:06

Єврейський годинник з «Титаніку» продали з аукціону за 120 000 доларів

єврейський годинник, титанік
Вид спереду та ззаду кишенькового годинника, що належав єврейському пасажиру «Титаніка» Сінаю Кантору / Фото timesofisrael.com

Кишеньковий годинник, стрілки якого зупинилися, коли «Титанік» пішов під воду, був проданий 11 листопада з аукціону за ціною понад 120 тисяч доларів.

Замість цифр на срібному латунному годиннику швейцарського виробництва зображені літери єврейського алфавіту, стрілки майже всі зруйновані через вплив солоної води, але висохлі сліди від води вказують на те, що час зупинився о 2:25 ночі, приблизно через п'ять хвилин після затоплення «Титаніка». На зворотному боці годинника зображено Мойсея, який тримає в руках скрижалі з десятьма заповідями.

Аукціон проводила компанія Henry Aldridge & Son на південному заході Англії, на ньому було представлено багато предметів, що залишилися після затоплення «Титаніка» 14 квітня 1912 року, у тому числі «першокласна палубна ковдра в клітку тартан, знайдена в одній із рятувальних шлюпок».

Годинник належав 34-річному пасажиру другого класу на ім'я Сінай Кантор, який їхав із дружиною Міріам, 24 років. Вони нещодавно закінчили університет, одружилися і прямували до Нью-Йорка, де кантор планував зайнятися торгівлею хутром.

Міріам врятувалася з судна, що потонуло, оскільки переважне право сісти в шлюпку надавалася жінкам і дітям. Згодом вона стала громадянкою США та працювала фармацевтом у Брукліні, а потім була поміщена до психіатричної лікарні, де провела решту життя та померла у віці 63 років у 1950 році.

Тіло Кантора було знайдено за вісім днів після аварії. Його кишеньковий годинник та деякі інші речі, включаючи російський паспорт, записник, гроші, гаманці, телескоп і штопор, були повернуті його вдові у травні 1912 р. Кантор був похований на кладовищі Mount Zion Cemetery у Квінсі.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать