Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество28 Марта 2024, 18:51

Єврейські громади в Україні відзначили третій Пурим в умовах повномасштабної війни

пурим, харків
Фото Facebook: JewishKharkov

Єврейські громади у різних містах України відсвяткували найвеселіше єврейське свято Пурим, що цьогоріч (15 Адара II 5784 року за єврейським календарем та 23-24 березня 2024 року за світським кадендарем) також пройшло в умовах воєнного часу.

Єврейська громада Кривого Рогу (Дніпропетровська область) поділилася відео з церемонії читання Сувою Естер. Під час того, як зачитувалося ім’я Амана, члени громади стукали, тупотіли і піднімали галас.

На честь свята Пурим у молитовній залі благодійного центру «Бейт Барух» і синагозі «Бейт Реувен» у місті Кам’янське 14 Адара II 5784 (24 березня 2024) для членів єврейської громади міста відбулася святкова програма «Purim Travel». У програмі було: читання Сувою Естер, відео Ребе, вітальні слова громаді рабина Кам'янського Леві Іцхака Стамблера, сердечні привітання ребецн Діни Стамблер, танцювальні номери учнів приватного ліцею «Бейт Менахем Любавич» та малечі дошкільного закладу «Хая Мушка», гумористичні виступи учасниць програми «Золотий вік» та гостей свята — групи «Вінницькі», мішлоах манот, розіграш лотереї, святкові подарунки, фотосесія. У синагозі панувала атмосфера веселощів і радості.

пурим, кам'янське
Фото Facebook: Єврейська громада м. Кам'янське

Також у день свята Пурим, рабин Леві та ребецн Діна Стамблер, дорослі та малі члени єврейської громади міста, вбрані у яскраві пуримські костюми, відвідали вдома людей похилого віку.

пурим, кам'янське
Фото Facebook: Єврейська громада м. Кам'янське

У Запоріжжі напередодні Пурима відбулися масовані обстріли, тож заплановане у синагозі свято мало не було скасоване через небезпеку та пригнічений настрій. Але громада обдзвонила своїх членів, що живуть в зоні епіцентру вибухів, та запросила провести свято у єврейській школі, що була обладнана укриттями.

пурим, запоріжжя
Фото Facebook: Школа "Хабад Любавич" г.Запорожье

Там дорослі і діти зібралися, стривожені, знервовані, але з бажанням бути разомю. І з кожною хвилиною заходу обличчя учасників світлішали і з’являлося відчуття свята.

Це не просто традиційне свято, тепер це свято з історії про надію і віру в перемогу попри все.
Добро переможе зло!
Головне — не втрачати надію, не панікувати, вірити!

Єврейська школа Запоріжжя

Харків також був атакований ракетами, 21 з яких вразила енергетичну інфраструктуру міста, зануривши місто в блекаут. Метро не працювало, а на вулицях вночі була непроглядна темрява. Попри це все сотні євреїв Харкова, молоді та літні, зібралися разом, щоби відсвяткувати Пурим. Кожен отримав мішлоах манот і заходив в синагогу, яка перетворилася на королівський палац. В одному місці безперервно надівали тфілін, а в іншому зростала черга тих, хто хоче зробити світлину королівської родини.

пурим, харків
Рабину Мойше Москович та Ігор Терехов / Фото Facebook: JewishKharkov

Міський голова Ігор Терехов подякував рабину Мойше Московичу та єврейській громаді за те, що вони роблять для міста, і побажав всім радісного Пурима з палкими побажаннями, щоб як і в Пурим, добро перемогло зло.

Ракети можуть знищити фізичне світло, але вони не можуть згасити світло, що палає в наших серцях, і духовне добро та доброту, які ми можемо зробити іншим.

Рабин Мойше Москович

Коли читали Мегілу, історія Пурим відчувалася як ніколи реальною в Харкові цього року. І коли люди виходили з синагоги з яскравою посмішкою на обличчях, йдучи в темну ніч, вони взяли з собою вічне послання, що буде світло, веселощі, радість та шана.

Молодіжна група Миколаївського товариства єврейської культури зустріла свято Пурим 5784 з надією, що воно принесе багато радості, веселощів та незабутніх вражень, кожна мить цього свята буде наповнена сміхом, добром і щастям, а дні будуть яскравими і сповненими чудесами та посмішками.

пурим, миколаїв
Фото Facebook: Polina Kolesova

Організація святкування Пуриму в Одесі цього року, зважаючи на ситуацію, була набагато складнішою. У громаді роздавали костюми, готували програми для дітей та молоді, накривали царські столи, додавали посмішок, подарунків та мішлоах манот, як це прийнято в єврейських громадах і навіть більше. Євреї міста зібралися разом, хто ввечері — на читання Сувою Естер та бенкет (і радість!), хто вдень, знову за тією ж програмою — сувій, мішлоах манот і бенкет (і знову радість!). Люди входили в зал із заплющеними очима та стурбованими зморшками на обличчях і виходили з широкою посмішкою між вухами. Оскільки тривоги не припинялися, а електрика все ще не повернулася, єврейська громада також використовувала великий генератор. Також єврейська громада подбала про солдата Давида, який перебуває на фронті в Україні, і під час свята зв’язааи його в емоційній розмові з матір’ю Єлішевої, яка святкувала з в залі, і всі вболівали за його успіх і благополучне повернення. І відразу після цього єврейська громада розмовляла з Ігорем (Йосіфом-Іцхаком), який був поранений у боях у Газі – випускником одеських єврейських закладів, висловивши йому підтримку і помолившись за його одужання та реабілітацію.

одеса, пурим
Фото Facebook: Хабад Одеса

Одеська громада консервативного юдаїзму «Тіферет» провела святковий Пуримшпиль з різноманітними карнавальними костюмами.

тиферет, одеса, пурим
Фото Facebook: Тиферет Одесская Община Консервативного Иудаизма

Раніше JewishNews інформували, як єврейські громади у Києві та Дніпрі читали Сувої Естер та відзначали свято Пурим 5784.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю