Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество28 Марта 2024, 13:05

Фото єврейських кладовищ та синагог в Україні перемогли у номінації від Wiki Loves Monuments

Єврейське кладовище, Делятин
Єврейське кладовище, Делятин / Фото wlm.org.ua

Оголошено переможців спецномінації «Єврейська спадщина» в межах української частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки».

2023 року у межах спецномінації завантажено понад 800 світлин. На цих фотографіях зображено 119 об’єктів, з яких 46 — не охороняються державою. На знімках представлені пам’ятки єврейської спадщини з 20 регіонів України. Всього роботи на спецномінацію завантажили понад 50 учасників та учасниць. Усього у списках спецномінації «Єврейська спадщина» є 940 об’єктів, із них 670 — не охороняються державою.

За оцінками журі виділено 12 світлин-переможців, які представляють об’єкти із семи регіонів України — Хмельницька, Чернівецька, Івано-Франківська, Тернопільська, Черкаська, Рівненська та Київська області. Ці роботи умовно поділені на три загальні категорії: «Синагоги», «Кладовища», «Інше». У ці категорії були розподілені фото, що за технічними вимогами та оцінками журі отримали найбільше балів. Окремо відзначено найкращу серію світлин.

Найкращою серією світлин стали три роботи із зображенням єврейського кладовища Делятина Івано-Франківської області авторства Тараса Золотавіна. Це кладовище не охороняється державою.

Єврейське кладовище, Делятин

Журі відзначило не тільки художність робіт, а й детальне документування — завантажено понад 100 світлин кладовища, яке до цього у вікіпроєктах представляло тільки три фотографії.

Робота Олександра Соленцова із інтер’єром синагоги у Сатанові отримала найвищі бали журі у цій категорії. Сатанівська синагога — пам’ятка архітектури національного значення. Журі відзначило якість роботи.

синагога, сатанів

На другому місці — робота із зображенням Канівської синагоги. Світлина авторства Олександра Мальона. Будівля початку XIX століття є щойновиявленою пам’яткою архітектури.

На третьому місці у цій категорії — Гусятинська синагога. Автор — користувач(ка) Петро Грушко. Журі відзначили хорошу композицію та освітлення роботи. Синагога є пам’яткою архітектури національного значення, датується кінцем XVI — XVII століттям.

На першому місці у категорії «Кладовища» — збережена мацева із єврейського кладовища у Острозі Рівненської області. Авторка — Станислава Ро. Це кладовище теж не охороняється державою.

Друге місце посіла світлина із зображенням єврейського кладовища на Вовчій Горі. Щойновиявлена пам’ятка історії, датується XIX століттям. Вважається, що тут похований рабин Ісраель Аврагам Мазал – духовний лідер і наставник єврейської громади, керівник юдейської общини Чорного Острова. Автор фотографії — Валентин Маговкін.

На третьому місці у цій категорії журі відзначило роботу Дмитра Полюховича із видом на єврейське кладовище у Городці Хмельницької області. Це кладовище датується XVIII—XX століттям і теж не охороняється державою.

Категорія «Інше» поєднала у собі усі ті світлини, що журі високо оцінило, але на яких не зображені ні синагоги, ні кладовища.

За оцінками журі найкращим фото у цій категорії стала робота Сергія Плахотнюка із зображенням червоного єврейського будинку у Ставищі Київської області. Цей цегляний будинок зберігся із традиційної єврейської забудови. На першому поверсі був магазин, а другий — житловий. Офіційного статусу пам’ятки будівля не має, хоча цегла датується 1902 роком. Раніше тут був розміщений райвійськкомат, потім перейшов у приватну власність й поступово руйнується.

єврейський будинок, ставища

Друге місце у цій категорії посіла робота Вадима Постернака із зображенням єврейського народного дому у Чернівцях. Пам’ятка архітектури місцевого значення (охоронний номер 2786-Чв).

На третьому місці у цій категорії за оцінками журі опинилася робота із зображенням джерела Баал Шем Това у селі Требухівці Хмельницької області, передмістя містечка Меджибожа. Автор — Ігор Западенко. Цей об’єкт теж не охороняється державою.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю