Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество07 Октября 2022, 12:07

Картину Шагала, вкрадену в єврея нацистами, продадуть з молотка у Нью-Йорку

Картина Марка Шагала «Портрет батька»
Картина Марка Шагала «Портрет батька» / Фото news.zerkalo.io

Картина Марка Шагала, яка увійшла до 15 робіт, вкрадених нацистами і повернутих Францією спадкоємцям постраждалих сімей, надійде у продаж наступного місяця в Нью-Йорку.

Картина «Портрет батька» написана 1911 року, буде виставлена ​​на аукціон 15 листопада.

Полотно було куплено 1928 року польсько-єврейським скрипковим майстром Давидом Цендером, який втратив своє майно, коли був змушений переїхати до Лодзинського гетто.

Депортований до Освенцима, де було вбито його дружину і дочку, скрипковий майстер вижив і переїхав до Франції в 1958 році, де помер у 1966 році, так і не повернувши картину, яка зараз оцінюється в 6-8 мільйонів доларів.

Тим часом робота знову з'явилася на виставках, і виявилося, що її купив сам Марк Шагал, ймовірно, у період між 1947 та 1953 роками, не знаючи її походження, як стверджують аукціонний будинок та міністерство культури Франції.

Після того, як художник, що, до речі, також має єврейське походження, помер у Франції в 1985 році, його картина «Портрет батька» в 1988 році потрапила до національних колекцій, а потім була передана до Центру Помпіду і зберігалася до Музею єврейського мистецтва та історії в Парижі.

Французький парламент на початку року одноголосно ухвалив закон про повернення 15 мистецьких робіт єврейським сім'ям, пограбованим нацистами. Тодішній міністр культури Розелін Бачело назвала це історичним «першим кроком», зазначивши, що інші вкрадені витвори мистецтва та книги все ще зберігаються у державних колекціях.

Спадкоємці Цендера вирішили продати картину. За словами заступника голови аукціону Phillips Джеремі Евартс, це є поширеним сценарієм, коли робота повертається через довгий час після того, як її вкрали, тому що є кілька спадкоємців, а сама робота не може бути розділена.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать