Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество05 Апреля 2024, 18:31

Клеймс Конференс створила міжнародне бюро спікерів, які пережили Голокост

єва сепеши
Єва Сепеши / Фото надане організаторами

Клеймс Конференс (Комісія з єврейських матеріальних позовів до Німеччини) оголосила про запуск Бюро спікерів, які пережили Голокост. Це велика програма, до якої увійшли понад 250 осіб, які пережили Голокост, охочих і здатних розповісти свої історії учням у всьому світі.

У момент різкого зростання антисемітизму ця програма покликана розповісти про минуле заради майбутнього. Бюро спікерів, що пережили Голокост, такого масштабу та охоплення є безпрецедентним. Свідоцтва про Голокост залишаються такими ж важливими, як і раніше, для всіх поколінь. Ті, хто вижив, продовжують відчувати величезну потребу ділитися своїми несамовитими історіями, і, що втішно, школи зацікавлені у живих свідченнях очевидців на зустрічах з учнями.

Гідеон Тейлор

Президент Клеймс Конференс

З моменту свого заснування у 1951 році Клеймс Конференс займається забезпеченням справедливості для євреїв, які пережили Голокост. В результаті переговорів з урядом Німеччини уряд Німеччини виплатив понад 90 мільярдів доларів як компенсацію за страждання та збитки, що виникли внаслідок переслідувань з боку нацистів. 

Не менш важливим є й те, що Клеймс Конференс забезпечила збільшення фінансування освіти на тему Голокосту, оскільки необхідність і бажання підтримувати освіту на тему Голокосту спостерігаються у всьому світі. Фінансування збільшуватиметься з року в рік з 30 мільйонів євро в 2024 році, 35 мільйонів євро у 2025 році, 38 мільйонів євро у 2026 році та 41 мільйон євро у 2027 році.

Як ніколи важливо, щоб кожен учень у кожній школі, незалежно від того, де він знаходиться, мав можливість безпосередньо почути свідчення тих, що пережили Голокост, які все ще з нами. Історії з перших рук необхідні для збереження пам'яті про Голокост, і, що не менш важливо, допомагають людям зрозуміти наслідки фанатизму, антисемітизму та неконтрольованої ненависті.

Грег Шнайдер

Виконавчий віце-президент Клеймс Конференс

За даними опитування про знання та поінформованість про Голокост у 50 штатах США, 64% міленіалів та представників покоління Z старше 18 років вважають, що вивчення теми Голокосту має бути обов'язковим у школі, а 80% усіх респондентів вважають, що важливо продовжувати вивчати Голокост, частково для того, щоб це повторилося.

Одна справа прочитати в підручник про Голокост, або кілька абзаців про глобальну політику Другої світової війни та історії Європи. Зовсім інша справа – сидіти з людиною, якого вислали з рідного міста, позбавили всього, що в нього було, змусили ховатися чи пережити концентраційний табір. Якщо розмова віч-на-віч з небагатьма з тих, хто лишився в живих, вплине хоча б на одну людину, я точно готова взяти участь.

Ханне Холстен

Пережила Голокост

Важливість забезпечення тих, хто пережили Голокост, достатніми платформами для того, щоб поділитися своїми історіями та свідченнями за обмежений час із аудиторією, яка хоче їх почути, має життєво важливе значення для загального впливу та успіху освіти про Голокост.

Бюро спікерів Клеймс Конференс, які пережили Голокост, пов'язує тих, хто пережив Голокост, із учнями як віртуально, так і наживо. У різних країнах є багато шкіл, які не мають доступу до тих, хто пережив Голокост. Щоб надати можливість такого спілкування як тим, хто вижив, так і самим школам, незалежно від їхнього розташування, можливість віртуальних презентацій має вирішальне значення для успіху Бюро спікерів з дійсно глобальним охопленням, та забезпечить доступність свідчень з перших рук навіть у спільнотах, які, можливо, ніколи не мали можливості почути, як ті, хто пережив Голокост, діляться своєю історією.

Освіта на тему Голокосту має вирішальне значення, особливо з урахуванням поточних подій, що відбуваються у всьому світі. Моя мета — поділитися своєю історією виживання — завжди полягала у тому, щоби показати роль людини не тільки у трагедії Голокосту, а й у всіх расистських та ненависних діях, що здійснюються у світі. Якщо моє свідчення допоможе одній людині зрозуміти, що вона теж відіграє роль у подіях, що відбуваються в його суспільстві, і може вплинути на те, що справедливо, тоді я вважаю, що мені справді варто згадати ці жахливі історії та поділитися ними.

Єва Сепеши

Пережила Голокост

Щоб запросити доповідача, який пережив Голокост, школа чи соціальна група повинні зареєструвати свою установу на сайті Бюро спікерів (клац). Після реєстрації вони можуть заповнити заявку на захід, із зазначенням розміру аудиторії, середнього віку аудиторії та місця проведення, а також будь-яких особливих запитів та вимог. Клеймс Конференс розглядає кожен запит, перш ніж пов'язувати установи або групи з тими, хто вижив у Голокост.

Інформація про Клеймс Конференс

Комісія з єврейських матеріальних позовів до Німеччини (Клеймс Конференс) – це некомерційна організація з офісами в США, Ізраїлі та Німеччині, яка забезпечує матеріальну компенсацію тим, хто пережив Голокост по всьому світу. Заснована у 1951 році представниками 23 великих міжнародних єврейських організацій, Клеймс Конференс веде переговори та розподіляє кошти між окремими особами та організаціями, а також домагається повернення єврейського майна, вкраденого під час Голокосту.

У результаті переговорів з Клеймс Конференс з 1952 року уряд Німеччини виплатив понад 90 мільярдів доларів як компенсацію фізичним особам за заподіяні страждання та збитки, зазнані внаслідок переслідувань з боку нацистів. У 2023 році Клеймс Конференс розподілила понад 560 мільйонів доларів як компенсацію більш ніж 200 000 людям, що пережили Голокост, у 83 країнах, і виділила понад 750 мільйонів доларів у вигляді грантів більш ніж 300 організаціям з надання соціальної допомоги по всьому світу, які надають життєво важливі послуги тим, хто пережив Голокост, такі як догляд вдома, харчування та ліки. До 2024 року Клеймс Конференс успішно домовилася про компенсацію тим, хто вижив, приблизно 535 мільйонів доларів, і виділення 888 мільйонів доларів на домашні потреби тим, хто вижив у Голокост.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю