Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество30 Января 2024, 18:56

Молодь та влада Ратнівської громади згадала жертв Голокосту і провела церемонію

голокост, прохід
Фото ratnesel.gov.ua

Напередодні Дня пам’яті жертв Голоксту біля меморіалу зібралися керівництво Ратнівської громади, Жиричівського старостинського округу, представники колективів Прохідського ліцею та Конищенської гімназії, щоб вшанувати світлу пам’ять убитих євреїв.

На території Ратнівської громади місцем пам’яті жертв Голокосту є Меморіал жертвам Голокосту, що у селі Прохід. На цій території було знищено близько 1300 громадян єврейської національності.

У своєму виступі Ратнівський селищний голова Віталій Бірук зазначив, що необхідно зберегти пам’ять про цю страшну трагедію і зробити все можливе, щоб найбільші суспільні цінності — свобода, гуманізм, мир та злагода — панували на українській землі.

Сьогодні ворог, який прийшов на нашу землю, повторює ті ж самі жорстокі та антилюдські методи, що і німецькі нацисти, для яких людське життя нічого не вартує. Саме тому необхідно пам’ятати ці трагічні сторінки історії, не бути байдужими до боротьби України за свою свободу, незалежність, територіальну цілісність та всіма засобами допомагати нашим воїнам, які боронять рідну землю від російського агресора.

Віталій Бірук

До присутніх також звернувся вчитель історії Прохідського ліцею, учасник проєкту «Захистимо пам'ять» Анатолій Мартинюк, який розповів про трагічну історію євреїв, які споконвіку мешкали у селищі Ратне, його околицях та стали жертвами жахливого злочину, вчиненого гітлерівцями біля села Прохід у роки Другої світової війни.

Учасники пам’ятного заходу поклали до Меморіалу жертв Голокосту квіти, запалили свічки та вшанували пам’ять тих, хто знайшов тут свій вічний спочинок, хвилиною мовчання.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю