Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество27 Ноября 2021, 17:39

«Мы должны это помнить!»: показаны первые 3 эссе детей-участников Марша Памяти в Бабьем Яру

марш памяти, киев, 2021
Дети-участники Марша Памяти жертв Бабьего Яра-2021 / Фото Facebook: Марш Памяти

В общественной организации «Марш Памяти» обнародовали первые сочинения школьников, которые принимали участие в киевском шествии в честь 80-летия расстрелов.

Дети поделились своими знаниями о трагедии и впечатлениями от участия в Марше.

марш памяти, киев, 2021
Участники Марша Памяти жертв Бабьего Яра-2021 / Фото Facebook: Марш Памяти

Первые три работы ребят в пятницу, 26 ноября, опубликовали на Facebook-странице «Марш Памяти» на тех языках, на которых они были написаны —  на русском и украинском, с сохранением орфографии авторов.

Когда мы шли к Бабьему Яру не было никаких ощущений. Долго шли, и я видела много людей. Когда дошли к этому месту, было грустно, потому что ты понимаешь, что раньше тут убивали евреев. Мы должны это помнить!

Ольга Гринченко

Ученица 10-А класса еврейской гимназии «ОРТ-Алеф», Запорожье

По состоянию на 18 ноября уже было собрано 37 эссе на тему: «Что я знаю о Бабьем Яре» от детей из Житомира, Брацлава, Запорожья и Белой Церкви.

1941 року на околиці Києва розстріляли багато народу. Серед них були люди різних національностей, але євреїв було найбільше, близько 33 000. До війни в Києві проживало близько 50 тисяч евреїв. З початком військових дій на території СРСР багато втекли на схід, вглиб країни, інші пішли на фронт, а більшу частину тих, хто залишився в місті, розстріляли.

Полювання на євреїв почалося відразу, як тільки німці взяли Київ, євреїв фашисти «виловлювали» з усіх місць. А наприкінці вересня у всьому місті були розклеєні оголошення, в яких йшлося про те, що всім євреям 29 вересня потрібно зібратися на розі вулиць Мельникова та Дегтярівської, взяти з собою документи, цінні речі, теплий одяг. За непокору погрожували негайним розстрілом.

Бабин Яр вибрали через те, що він був далеко від центра міста, там було легко сховатися та й пострілів не буде чути.  Пять підрозділів СС та поліції здійснювали масові знищення людей.  Одна група відповідала за розстріл, друга складала трупи, третя - сортувала цінні речі

В Бабиному Яру в період з 1941-1943 роки було розстріляно близько 100 тисяч людей. Це одна із найжорстокіших трагедій Другої світової війни. Про це не можна забувати. Учні нашої гімназії завжди пам’ятають і беруть участь у Марші памʼяті, а також читають поминальну молитву разом з рабином Шломо.

Сергей Канаев

Ученик 11 класса, частная гимназия «Ор Авнер», Житомир

На следующей неделе все произведения будут опубликованы на странице «Марша Памяти». А в следующем году избранные произведения станут частью сборника, который будет представлен накануне Марша Памяти 2022 года.

Щороку з болем в серці ми згадуємо про страшну трагедію, що сталася в Бабиному Яру, масові розстріли під час Другої світової війни. Ці жахливі події, що відбулися 80 років тому, хвилюють, обурюють, викликають сум і тугу, сльози на очах. Серце переповнюється гнівом. У чому ж винні ці жертви? Невже тільки тому, що були євреями? Це жахливо! Це наджорстоко!..

Важко усвідомити масштаби цієї моторошної трагедії. Але потрібно! Щоб подібні події ніколи не затьмарили наше життя.

Кирилл Козырьков

Ученик 8 класса УВК «Мицва-613», Белая Церковь

Ранее JewishNews освещали, как прошёл Марш Памяти жертв Бабьего Яра в Киеве. К слову, самому молодому участнику Марша на тот момент было 5 месяцев.

Напомним, что в первые дни расстрелов в Бабьем Яре погиб 33771 еврей, а всего жертв расстрелов в этом месте было около 100 000.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать