Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество09 Февраля 2024, 12:29

На честь Шолом-Алейхема, Мойхер-Сфоріма та інших: одесити підтримали нові назви вулиць

Площа Льва Толстого в Одесі
Площа Льва Толстого в Одесі / Фото wikipedia.org

В Одесі завершилося електронне опитування серед містян щодо пропозицій по перейменуванню 46 топонімів.

Опитування проходило з 22 січня до 8 лютого 2024 року, і серед цих пропозицій одесити підтримали й нові назви, пов’язані з єврейською спадщиною міста.

Так, громадське обговорення успішно пройшла пропозиція перейменувати площу Льва Толстого на площу Менделе Мойхер-Сфоріма — єврейського письменника, що вважається засновником сучасної світської літератури мовою ідиш.

Вулицю Льва Толстого запропонували перейменувати на вулицю Шолом-Алейхема — єврейського письменника і драматурга, одного із засновників сучасної художньої літератури на ідиші, у тому числі дитячої. Писав також івритом і російською мовою.

Крім того, до жителі Одеси також підтримали ще декілька єврейських назв, зокрема:

  • Новгородський 2-й провулок — на провулок  Теофіла Фраєрмана — на честь художника-імпресіоніста Теофіла Фраєрмана (1883-1957), що народився у Бердичеві у заможній єврейській сім'ї. Теофіл Борисович — випускник Одеського художнього училища, згодом продовжував навчання в Парижі. Викладач і професор Одеського художнього училища, очільник власної декоративної майстерні. Засновник і перший директор Музею західного і східного мистецтва в Одесі, завідувач кафедри в Одеському будівельному інституті. Виставляв роботи в салонах одеських Незалежних художників, художників-декораторів.
  • вулицю Пестеля — на вулицю Саймона (Шимон) Літмана, уродженця Одеси, випускника Одеського комерційного училища. Визнаний у світі як засновник основ маркетингу. Випустив у 1911 році один з перших підручників з маркетингу «Торгівля та комерція». А за його книгою «Основи міжнародної торгівлі», перекладеною багатьма мовами, навчалися у закладах вищої освіти США та Канади. Саймон Літман був активним громадським діячем, він один із засновників першого у світі фонду «Гілель» - всесвітньої єврейської молодіжної організації.
  • вулицю Зоринську — на вулицю Караїмську, бо караїми — це тюркський народ, який живе у Криму. Багато караїмів мешкає в околицях Тракая (Литва), колись великі поселення караїмів проживали в Галичі, Луцьку, Києві, Одесі тощо. Караїмізм (караїзм, караїмство, іудаїзм караїмського штибу) - релігійне віровчення, засноване на Танаху. Слово «караїм» увійшло у вжиток у IX столітті поряд з його антонімом «раввініст», що спочатку використовувалося для позначення релігійних груп усередині іудаїзму. Караїмів разом з кримчаками та кримськими татарами визнано корінним народом Криму та України.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать