Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество15 Мая 2024, 13:58

На Вінниччині вшанували пам’ять жертв Голокосту та українців, що рятували євреїв

Голокост, Вінницька область
Фото Facebook: Руслана Руденко

З нагоди Дня пам'яті українців, які рятували євреїв у роки Другої світової війни, у Джулинській громаді (Вінницька область) вшанували Праведників народів світу та поклали квіти до місць поховань у Тернівці, Тирлівці та Джулинці, де відбувалися масові розстріли євреїв.

Голова громади Петро Швець, перший заступник Ніна Кравець, староста Тернівки Олег Комайгородський разом із працівниками освіти та культури відвідали трагічні місця у Тернівському лісі, де було розстріляно 2400 єврейських жінок, чоловіків та дітей. Вони загинули від рук нацистів 27 травня 1942 року та 2 квітня 1943-го.

Голокост, Вінницька область

Вчитель історії Тернівської гімназії Людмила Леонтіївна Пугач розповіла про жахливу історію того часу, яку разом з учнями досліджувала та зберігає і нині.

Також відвідали пам'ятний знак на околиці Джулинського лісу. Хвилиною мовчання та покладанням квітів вшанували пам’ять українців, які рятували євреїв від нацистських переслідувань під час Голокосту.

Голокост, Вінницька область

У закладах освіти, культури та бібліотеках громади відбулися інформаційні години, оформили тематичні викладки. А освітяни Тирлівки та Тернівки разом із працівниками галузі культури вшанували пам'ять євреїв-земляків на місцях їх вічного спочинку.

Нині у бібліотеках та школах Джулинській громади здійснюють дослідження та збирають спогади людей, які пам'ятають ті важкі часи.

Почесне звання «Праведник народів світу» було присвоєно і землякамцієї громади:

  • Михайлу Мартинюку із селаБерезівки,
  • Домні Шикетовій з  села Тернівки,
  • Оксані Герасимчук, Надії Гуцол, Іллі Ковбасюку, Килині Ковбасюк, Опанасу Ковбасюку, Дмитру Медвечуку, Ользі Недобійчук (Герасимчук), Ганні Шамрай, Ользі Яремчук із села Тирлівки,
  • Михайлу Василюку з села Чернятки,
  • Івану Закревському із Джулинки.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю