Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество12 Августа 2022, 13:01

Напівзруйновану 150-річну синагогу Бердичева терміново реконструюють і розширять

синагога, бердичів, реконструкція
Фото Facebook: Federation of Jewish Communities of Ukraine

Десятиліттями історична «Синагога кравця та шевця» в Бердичеві служила центром процвітаючого єврейського життя у знаменитому українському містечку, навіть після жахливого та руйнівного Голокосту та під час комуністичного режиму. Тепер, через 80 років, Синагога буде реконструйована і відреставрована, також їй повернуть її колишній блиск.

Про це розповідає портал CrownHeights.Info.

Єврейський штетл Бердичева, відомий своїм видатним головним рабином Леві Іцхаком, протягом сотень років був населений десятками тисяч євреїв. Серед численних синагог «Синагога кравця та шевця» була однією з небагатьох, які залишалися активними майже в усі часи, навіть у комуністичну еру, коли релігійна діяльність була оголошена незаконною.

Нещодавно на даху 150-річної синагоги з’явився неремонтний витік, погіршилася загальна безпека будівлі, вийшла з ладу система опалення. Місцеві інженери, оглянувши будівлю, повідомили рабина міста Моше Талера, що синагогу необхідно закрити, щоб не наражати на небезпеку вірян.

Паралельно американський єврей, який дізнався про останні події, пообіцяв покрити більшу частину витрат на реконструкцію, заохочуючи громаду використати поточну ситуацію для прискорення робіт з реконструкції. Додаткову підтримку та матеріально-технічну допомогу надала Федерація єврейських громад України, яка допомагає громаді просувати проєкт.

Це була одна з найкрасивіших синагог країни. Тепер будівлю не лише відремонтують, але й розширять, загалом вона займе 600 квадратних метрів, які будуть служити як жителям громади, так і багатьом туристам. Буде збережено історичні мотиви, збудовано нове жіноче відділення, а також микву, їдальню та кухню. Ми молимося, щоб незабаром запанував мир, і всіх запрошуємо відвідати цю виняткову синагогу.

Рабин Моше Талер

Раніше JewishNews повідомляли, що проєкт реконструкції цієї синагоги вже пройшов оцінку експертів.

Цдака — основа мира

Пожертвуйте на деятельность

Объединённой еврейской

общины Украины

Поддержать