Поддержать проект
menu
Проект Объединённой еврейской общины Украины
Общество17 Июля 2024, 13:17

Нову огорожу встановлюють на єврейському цвинтарі селища Скала-Подільська

єврейське кладовище, Скала-Подільська
Фото Facebook: ESJF European Jewish Cemeteries Initiative

На єврейському кладовищі селища Скала-Подільська (Тернопільська область) розпочато встановлення нової огорожі.

Встановленням займається команда організації «Європейська ініціатива зі збереження єврейських кладовищ» (ESJF). Цей проєкт стане можливим завдяки щедрій пожертві Тоні Хаузнера та дослідницької групи Skala, а також Міністерству закордонних справ Німеччини, яке постійно фінансово підтримує проєкт.

єврейське кладовище, Скала-Подільська

Припускають, що єврейський цвинтар у Скалі-Подільській існував з 1580-х років, згідно з книгою Скала-Ізкор Сефер Скала. Станом на сьогодні на кладовищі залишилося 134 надгробки.

На цвинтарі був старий паркан, якого було недостатньо, тому ESJF знімає його та будує новий. Нерівний рельєф та значні перепади висот роблять проєкт огорожі єврейського кладовища у Скалі-Подільській особливо складним.

Євреї почали селитися у Скалі-Подільській у 1570 році. До 1880 року їхнє населення досягло максимуму в 3449 осіб, що становило 56% містечка. Однак до 1931 року їх кількість впала до 1460 через поширений антисемітизм.

Під час нацистської окупації багато місцевих євреїв було депортовано до Янівського пересильного табору, табору смерті Белжець та Борщівського гетто. Лише близько 150 євреїв зі Скали-Подільської вижили.

ESJF огороджує це кладовище, щоб захистити його та позначити як місце поховання. Це забезпечить повагу та збереження його гідності, на яку воно заслуговує.

Подпишитесь на рассылку

Получайте самые важные еврейские новости каждую неделю